ISZOMM. Orbán Viktor Nobel-díj várományos

Orbán Viktor Nobel-díj várományos

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom őszinte gratulációját fejezi ki Karikó Katalin orvosi és Krausz Ferenc fizikai Nobel-díja kapcsán, s erős várakozással tekint a következő napok bejelentéseire, hiszen a kémiai, az irodalmi, a béke és a közgazdaságtani díjazottak bejelentése még hátra van.

Megjegyzendő, hogy a díj történetében eddig lajstromozott 17 magyar kitüntetett közül mindössze négyen rendelkeztek magyar állampolgársággal is, a többieket inkább születésük, illetve származásuk folytán mondjuk magyarnak. Nobel-díjasaink között azonban sajnos egy sincs, aki Magyarországon élve jutott volna ezen elismeréshez.

Mindez most megváltozhat. A Nobel-díjra való jelölés igen sokak jogosultsága, ezért nem meglepő, hogy az idők során rengeteg, akár vitatott érdemű ember is kapott nevezést. Az odaítélés viszont egy másik dimenzió, noha előfordultak már erősen vitatott döntések.

A sok lehetőség okán az ISZOMM úgy látja, hogy Orbán Viktor kifejezetten esélyes a csütörtökön kihirdetendő irodalmi Nobel-díjra és/vagy a pénteken nyilvánosságra kerülő Nobel-békedíjra, egyaránt. 

A magyar miniszterelnök irodalmi képességeit a hosszú éveken át folytatott intenzív, saját szerzeményű mesemondásai testesítik meg, a globális békeszeretetéhez pedig kétség sem férhet, amely törekvését dramaturgiailag háborús szókészlettel szokta fűszerezni. Az ISZOMM kevesebb esélyt lát, ám alkimista teljesítményei folytán ki se zárja Orbán Viktor esélyeit a kémiai Nobel-díjra, valamint a negatív gazdasági adatok pozitív tartalommal való feltöltésében kifejtett munkásságára tekintettel a közgazdasági Nobel-emlékéremre sem. 

A magyar kormányfő esélyeit azonban árnyalja, hogy az irodalom terén Krasznahorkai László és Nádas Péter erős versenyben van vele, ugyanakkor nem szabad alábecsülni a díjakat odaítélő svéd akadémiai testület NATO-tagságuk iránti elkötelezettségét, ami akár Orbán Viktor felé nyújtott gesztusokban is kifejeződhet.

https://igenszolidaritas.hu/orban-viktor-nobel-dij-varomanyos

ISZOMM Sajtó