Elvis visszatér
Kedves Olvasó,

jó napot, jó napot, elnézést kérek a késésért, de hát ezek a vonatok, tudja, de mondhatnék fapados repülőt is, hát képzelje, Máltáról pótlóbusszal hoztak haza, arra is várni kellett két napig, éjszakára kihajtottak a reptéről, de kaptunk egy kupont szendvicsre, úgy mondták kuppon, pedig nem is voltak jappánok, csak az utasok, ők nagyon élvezték a buszozást, mint megannyi kis Garaczi… mindegy, ebbe ne menjünk bele, elkéstem és kész. Győrnél nem jött a mentesítő, holnapra várják, de közben ideértem gyalog. Pedig erősen gondolkoztam, hogy ne menjek-e akkor már egyenesen Pozsonyba, mert ott szombaton választásokat tartanak, végül Szijjártó ment helyettem. Hírlevél vagyok, a Magyar Narancs nyomtatott kiadásának legtöbbször csütörtökön esedékes ajánlója, de ezt nem mondom többször, mármint a késést.

A friss lapszám tartalomjegyzéke
A szlovákiai választásról az egyik vezércikkünk szól, mely kitér Magyarország fentnevezett külügyminiszterének végtelenül szánalmas kampányprodukciójára – egy másik országban. Szóval az milyen már, hogy odamegy, mintha a három közül az egyik magyar pártnak kampányolna, de közben az egész hosszú és baromi kínos pályája során következetesen (tán csak ebben volt konzekvens) magyarellenes politikát vivő Robert Fico szekerét tolja.
Holnap tehát az úgynevezett orbáni átokban bízhat Szlovákia azon népessége, amelyik nem akar negyedszer is belelépni abba a folyóba, melyből legutóbb a népharag vezette ki, ha ez nem képzavar. Dühében lép ki valaki folyóból? De, egy kicsit képzavar, még akkor is, ha egyszer a haverom azért jött ki dühében a Körös-toroknál Csongrádon a Tiszából, mert egy keszeg háromszor is, elnézést az erős szóért, de a seggébe harapott – azon rágott be, hogy nem is három különböző keszeg volt, csak egynek volt pikkje rá, de lehet, hogy az is pikkely volt inkább. Nem akarnám részletezni, de utána egy hétig horgásztunk csak – bosszúból, nyilván.
Nem, nincs ezen a héten cikk az újságban a halászatról, hogy irgum-burgum, ezek még a halakat is ellopják, hogy nem csúszik ki a kezük a közül. Dél-magyarországi cikk persze van, de az a rész pont kimaradt Bakos András szövegéből, hogy az ott dolgozó romániai idénymunkások a napi robot után békésen pecáznak a számos Kőrösök valamelyikén, ami leginkább a közkívánat miatt lehet. Már a kimaradás, illetve az elmaradás. A közkívánat arrafelé meg az, hogy jöhet ide vendégmunkás, de csinálja a négy fal között, szedje le azt a gyümölcsöt, törje le azt a kukoricát, de amikor végzett, szívódjon fel azonnal. A haladás záloga nyilván ez a tempó.
Elolvasom!
Bakos András
Újságíró

25 éven át volt a Délmagyarország című napilap újságírója, rovatvezetője, főmunkatársa. 2019 óta dolgozik a Magyar Narancsnak. Közéletről, természetről, mezőgazdaságról, szabadidősportról ír. Verset is publikál.

A haladás viszont a történelem sajátja, a történelem pedig az a tudomány, amelyért mi élünk és halunk, mint ahogy a címlapunk is ezt mutatja. Az élet tanítómestere, írtuk fel a történelemfüzetünk első lapjára ötödikben, csak aztán jöhetett Athén és Spárta. Barotányi Zoltán ellenben közel sem megy vissza ennyire, ő inkább a kései komcsiról, a magyarországi szocializmus érettebb korszakáról diskurál tudós-professzor interjúalanyával, a kiváló Rainer M. Jánossal, melynek kapcsán azért sikerül szót ejteniük napjaink emlékezetpolitikájának hamisításairól éppúgy, mint a hányatott sorsában is (alig, de mégis) élő ’56-os Intézetről.
Elolvasom!
Eddig könnyen voltunk, most jön a dráma, újságíróink – F. Szabó Emese riporter és Sióréti Gábor fényképész – ugyanis Ukrajnában jártak, annak is a háború által erősen sújtott részében, Herszonban. S hoztak egy olyan riportot, amelyet aligha lehet megrendültség nélkül végigolvasni. Igazság szerint nem is egy riportot hoztak, a jövő héten mikolajivi beszámolójuk következik, de ez legyen a jövő heti hírlevél dolga.
Elolvasom!
F. Szabó Emese
Újságíró

Gazdasági újságíró, dolgozott a legtöbb beszántott lapnál, például a Népszabadság, Magyar Hírlap, Napi Gazdaság. A kamatlábat és a verslábat is hajlandó megmosni.

Béres Máté megnézte, hogy mit kavarnak a dunakanyari fideszesek, tényleg ki akarják egyenesíteni a Dunakanyart, vagy inkább mégis egymás fejét tépnék le. Szerintem egyébként mindkettőt akarják, csak fordított sorrendben, na, hallod, amennyi eszük azoknak van. Béres Máté tehát rövid idő múlva arról lesz kénytelen cikkezni, mi következik mindebből. A headline-t már látom is magam előtt: Nagy a fejetlenség a Fideszben! Kopf: Fej nélküli fideszesek akarták Dömösnél kiegyenesíteni a Dunát, de mivel nem volt fejük, rossz helyen keresték – a lakosság pénztárcájában. Végül a kormány kiírt egy tendert, amelyet meglepetésre a Mészáros és Mészáros és még több Mészáros nevű cég nyert meg. Győzike is a helyszínre érkezett Kubatov Gáborral.
Elolvasom!
Szerintem menjünk át most már a kultúrára, mert például Könyvfesztivál van a Széna tér mögött, és mi is ott vagyunk, hogy megáruljunk egy gyékényen (a Tea kiadóval, de ez mellékszál). Szóval van egy baromi nagy és hasonlóan szép könyvmellékletünk, úgyhogy drága Olvasó, Önnek is nagyon megéri kijönni a fesztiválra, híres írókkal spanolhat, és velünk is egy húron friendülhet. S hogy mi van a könyvmellékletünkben: nemzetközi sikerlista példáulinterjú híres és hirtelen híressé lett írókkal, és sok kép is, általában könyvborítókat mutatnak, de van köztük portré is.
A nagy könyvözön után még mindig maradunk az íróknál, mert Szűcs Ádám egy igazi bennfentessel beszélgetett minden idők legnagyobb hollywoodi írósztrájkjának lezárulta apropójából. Tényleg furi dolgokat mond a csávó. S a végén jön a világsztárok világsztárja: Elvis, és nyilatkozik a Magyar Narancsnak. Melyik Elvis? Közbevetés: kedves Olvasó, jobb, ha tőlünk tudja meg, hogy nem a Drót a világ legjobb tévésorozata, még kevésbé a Sopranos vagy éppenséggel a Band of Brothers, hogy a Petőfi visszaszerzi az Aranybullát Sorostólt már ne is említsük, dehogy is. A Treme a legjobb sorozat a világon a TV feltalálása óta, erről megkérdezhetik Sztupát és Trochét is. Dixi. Na, annak már az első részében rosszul lesz a gyönyörtől a főszereplő (DJ Davis, Steve Zahn értő megformálásában), hogy egy akkora sztárral találkozhat (véletlenül, ismeretlenül egy kocsmakoncerten), mint Elvis Costello. Amellett, hogy nevezett koncertezik nálunk a hétvégén, még Nagy István kérdéseire is szakított időt, melyből korántsem egy tipikus sztárinterjú kerekedett ki, hanem egy nagyon is érdekes beszélgetés.
Elolvasom!
S a csúcson kell abbahagyni, meg különben is itt az online ajánló, úgyhogy kedves Olvasó a jövő héten is elhozom szerteágazó tartalmunk felét-harmadát. Csütörtökön! Vagy izé… pénteken, tudja, a vonatok…
Digitális előfizetés, akár már havi fizetéssel
Támogatás
Legfontosabb cikkeink a héten a magyarnarancs.hu-n:  
Hiába az orbáni propaganda, Magyarorság EU-tagságának támogatottsága is „áll, mint a cövek”
A Policy Solutions friss felmérése szerint csupán a magyarok 13 százaléka szavazna az unióból való kilépésre egy esetleges népszavazáson, bár a fideszesek között jóval alacsonyabb az uniós tagság támogatottsága, mint a társadalom egészében.
Közelről nézni a trágyadombot – megnéztük Reisz Gábor új filmjét
Reisz Gábor filmje nyíltan politizál, de igazságot nem tesz a 2020-as évek Magyarországán uralkodó mentális háborúban. Még ha nem is értünk egyet minden gondolatával, jó érzés vitázni vele. Kritika a Magyarázat mindenre című filmről.
Már óvodás korában cégalapító lett a balatonszabadi lakóparkot tervező kft. tulajdonosa
A Gamászapusztára lakóparkot tervező céget papíron már 4 éves korában „megalapította” a most 11 éves tulajdonos. A polgármester szerint a helyiek helyeslik a beruházást, de az ott élők nem feltétlenül akarnák eladni a házaikat.
Meghaladja a 15 milliárd forintos kárértéket a pünkösdi egyházhoz kötődő költségvetési csalás
A Magyar Pünkösdi Egyház intézményei ellen folyó eljárás szintet lépett azzal, hogy a nyomozás a károkozás mértékét az eddigi 8 milliárd forintról 15 milliárd fölé helyezte.
Kényelmetlen lett a Filmintézetnek, hogy törődjön a tehetséges fiatalokkal
Botrányosan sikerült az Inkubátor Program pitchfóruma, miután három pályázó felszólalt a Nemzeti Filmintézet nemtörődömsége és a fiatal filmesek kiszolgáltatottsága ellen
FRISS
„Na, jó, majd csukd be magad után” – Kárpáti Péter könyvbemutatóján jártunk

Mintha egy baráti beszélgetésre érkeztem volna, olyan volt a hangulat – írja a kötet bemutatójáról, a Trafóból vendégszerzőnk, Zeck Julianna.

ÁSATÁS
Bridget Jonestól Terézanyuig: a szingliregények titkai
A női magazinok és az amerikai, angolszász regények vetése nálunk is beért – írta Karafiáth Orsolya 2003-ban. Az Ásatás című sorozatban most ezt a cikket bányásszuk elő.

HÍR
Tízezer, Borbély Szilárd műveiből összeállított ajándék kötetet kapnak a diákok

Csak a diákigazolványukat kell felmutatni a Libri üzleteiben.

Könyv, zene, kiállítás, film, színház – a Narancs heti kulturális kínálata: 

SZÍNHÁZ
Medea gyermekei
A Narratíva Kollektíva interpretálásában az az újítás, hogy a szövegkönyv három Médeia-történet összegyúrásából született: az Euripidész-mű alapján, illetve Franz Grillparzer és Jean Anouilh művei nyomán. Még érdekesebbé teszi a vállalkozást, hogy Medea és Iászon gyermekeinek szemszögéből, bár többnyire nem az ő szereplésükkel elevenedik meg a klasszikus történet.
Az előadásról Kiss Annamária írt kritikát.

KÖNYV
Bret Easton Ellis: A szilánkok
A regény minden túlírtságával és elrajzoltságával együtt a nyolcvanas évek szabad és félelmetes Kaliforniájának kollázsa, amelyen valahogy minden valódinak tűnik. A szilánkok értő olvasója magán Ellisen kívül még tán pár tucat ember lehetne, akik vele hasonlóan 1981-ben, Hollywood elit környékén, jómódú szülők elhanyagolt, egyszersmind elkényeztetett ivadékaiként fedezték fel a szexualitásukat, az alkoholt, a drogot, a popzenét, s azt, hogy miként birkózzanak meg az idő múlásával, lényegében a halállal.
Toroczkay András írása a világhírű szerző új könyvéről ide kattintva olvasható.

KIÁLLÍTÁS
Megrendelt emlékezet. Magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965
Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.) Véri Dániel kurátor most azokra a kiállításokra koncentrál, amelyeket a magyar állam szervezett az egykori koncentrációs tábor területén működő lengyel múzeum meghívására.
Olvassák el Dékei Kriszta írását a kiállításról!