Az MSZP nagyon tolná Veres Palit

KUNHALMI ÁGNES MISKOLCON IS AZ ÖSSZEFOGÁS MELLETT ÁLLT KI

Az MSZP társelnöke szerdai látogatásán a jövő júniusi EP-választásokon történő közös listás indulásról és Veres Pál polgármester támogatásának jelentőségéről is beszélt a párt miskolci székházában tartott lakossági fórumon.

Az ezt megelőző sajtótájékoztatón az MSZP elnökhelyettese, egyben a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója azonban még ismertette pártja nemrégiben meghirdetett „Jóléti Magyarország” elnevezésű programját. A Harangozó Gábor által felvázolt alternatíva szerint hazánkban úgy válhatna valóra a jóléti Magyarország víziója, ha az erős szakszervezetek és a szociáldemokrata politika kiharcolná az emberek számára a magasabb béreket.

Az MSZP-s javaslat másik pillére – taglalta a politikus -, hogy mindenkinek ingyenes és jó színvonalú közszolgáltatásokat biztosítson az állam, főleg az oktatás és az egészségügy terén. Mint fogalmazott, a modell alapvetése az egyenlőségre való törekvés, amikor nincsenek „szupergazdagok” és nagyon szegények. Harangozó Gábor szerint mindez nem utópia vagy lázálom, hiszen a skandináv országoknak már sikerült megvalósítaniuk.

Az MSZP B.-A.-Z. megyei elnöke, továbbá a párt országos elnökhelyettese erre rácsatlakozva rámutatott: a miskolciaknak joguk van azokhoz az EU-s pénzekhez, amit „a kormány évek óta képtelen hazahozni”. Varga László úgy vélekedett, mindezen források nélkül a családi és panelházak energiahatékonyságának növelése sem teljesülhet Borsodban. Holott – jegyezte meg -, geotermikus energiatartalékai révén 2030-ra a tényleges klímasemlegességet célozhatná meg a település, ami az itteni háztartások rezsidíjain is jól érezhető volna.

Az MSZP társelnöke az egybegyűltek előtt nyomatékosította: nemcsak az MSZP-t, hanem az egész ellenzéket óriási kihívások elé állítja a 2024-es esztendő. Kunhalmi Ágnes szerint a Fidesz azért rakta egyugyanazon napra a helyhatósági és az EP-választásokat, hogy „kitakarítsa a demokratikus városvezetőket” azokból az önkormányzatokból, amelyek 2019 óta egy másik típusú önkormányzást mutatnak be a Fideszhez képest.

Kifejtette: a Veres Pál által vezetett Miskolc már bebizonyította, hogy a jelentős kormányzati elvonások ellenére, a koronavírus-járvány, az energiaválság és a rekord méretű infláció dacára is lehet emberibben, jobban odafigyelve, igazságosabb újraelosztással segíteni a lakosságot. Hozzátette, éppen ezért döntött pártja alig két hete a városvezető jövő évi újraindulásának támogatásáról.

Kunhalmi Ágnes szerint, ha megszületne a választásokig az ellenzéki pártok közös listája, akkor az Európai Parlamentben a magyar képviselők között nem kétharmada lenne a Fidesznek, hanem ugyanannyi mandátuma, mint az ellenzéknek. Ha mindez azonban meghiúsul – fejtegette -, akkor akár 15-20 százaléknyi kormányellenes voks is elveszhet, s „Orbán úgy mehet vissza Brüsszelbe, hogy megint kétharmada lett”.

A Jóléti Magyarország címen tartott fórumon részt vett még Kormos Anna, a megyei MSZP nőtagozatának elnöke; Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője és a párt miskolci elnöke; valamint Bazin Levente önkormányzati képviselő.