Kónya Gábor Lajos 34 éves kétgyermekes édesapa halt meg szerdán este az esztergomi robbantásban – írja az RTL. Kónya hét éve szolgált a TEK-nél, ő állt a legközelebb a robbanáshoz, a holttestét pedig csak hajnalra sikerült kiemelni a romok közül. Ő volt a TEK munkatársai közül az első, aki munkavégzés közben halt meg.

Szerda kora délután a Terrorelhárítási Központ körbezárt egy Esztergom külterületén lévő házat, és arra kérték a benne tartózkodó férfit, hogy jöjjön ki hozzájuk, és működjön együtt velük. Ő erre nem volt hajlandó, fenyegette a rendőröket, és ezért az elfogása mellett döntöttek.

A rajtaütés közben páncélozott jármű fedezékében nyitották meg a kaput, és felsorakoztak a fő bejárati ajtóhoz. Innentől minden másodpercek alatt történt. Elkezdték az ajtó megnyitását, de egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe, mert amikor az ajtó erőszakos megnyitása megtörtént, akkor az egyik TEK-es látta, hogy a férfi egy flexszel vélhetően egy gázpalack felé indult, ami miatt megtörténhetett a robbanás.

A TEK-esek 8-10 métert repülve egy kisebb tóba estek. A detonáció néhány tűzoltót is arrébb hajított. Azonnal kimentették a tóba esett kollégákat, a mentőszolgálat munkatársaival megkezdték a sérültek stabilizálását. A szakemberek megállapították, hogy egy TEK-es meghalt. Az esetben egy TEK-es súlyosan sérült meg, tízen könnyen. Három tűzoltó is megsérült, őket azóta hazaengedték.

Kónya Gábor Lajost később Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és utólag, soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki.