Skip to content

Szijjártó a NASA-nál: Magyarország embert küld a világűrbe

Szijjártó a NASA-nál:  Magyarország embert küld a világűrbe

Még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, de csak közvetlenül a start előtt döntik el, melyikük indulhat az expedícióra.

Kedden aláírják az Axiom Space nevű, a NASA-val együttműködő amerikai vállalattal kötött szerződést, amivel véglegessé válik, hogy Magyarország évtizedek után ismét embert küld a világűrbe – közölte Szijjártó Péter a texasi Austinban. A magyar űrhajós misszióját 2024 végén vagy 2025 elején kezdheti meg.

A kormány nemrég határozott arról, hogy a Nemzetközi Űrállomásra küld kutatót a magyar űripari stratégia keretében, hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközöket teszteljen, kísérleteket hajtson végre. Az expedícióra a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként mehet.

Szijjártó hozzátette, a HUNOR Magyar Űrhajós Program keretében még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, de közülük csak egy mehet majd az utazásra. A négy jelöltet idén októberben képzik ki és tesztelik Austinban és Houstonban, arról, hogy melyikük mehet, közvetlenül az űrrepülés előtt születhet döntés.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.09.21. 23:05

    Úgy kell ez nekünk, mint egy falat kenyér!

  2. Ványadt bácsi
    2023.09.22. 07:36

    ” arról, hogy melyikük mehet, közvetlenül az űrrepülés előtt születhet döntés.”
    Idióta politikusok!
    Az alkalmas legkisebb menjen, mert néhány dekagramm pályára állítása is rengeteg pénzbe kerül.
    A legnagyobb és a legkisebb súlykülnbsége helyett érteles küldeményt is fel lehet juttatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük