Magyar hadiipari elemző: „Ezt a háborút Ukrajna lényegében megnyerte”

Lázár Zsolt szerint a lényeg az, hogy Ukrajnában nem tudtak hatalomba ültetni egy oroszbarát rezsimet, sem elfoglalni a fővárost, és az ország katonailag ellent tudott állni.

„Nincs jelentősége annak, hogy mit nyilatkozik egy-egy politikus, akár Putyin, akár Zelenszkij, de még a hadsereg vezetőinek szavai sem mérvadók, mert az események a fronton zajlanak” – fogalmazott Lázár Zsolt hadiipari elemző a Hírklikknek, akit az ukrán ellentámadás sikerességéről kérdezett Lukácsi Katalin.

Az elemző leszögezte, csak úgy lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy sikeres-e az ukrán ellentámadás, ha meghatározzuk, hogy mihez viszonyítva. Ha az ukránok saját terveivel vetjük össze azt, hogy most hogyan állnak a hadmozdulatok, akkor nem sikeres, hiszen ennél többre számítottak – tett hozzá. Lázár szerint azonban

a lényeg az, hogy Ukrajnában nem tudtak hatalomba ültetni egy oroszbarát rezsimet, sem elfoglalni a fővárost, és az ország katonailag ellent tudott állni.

Lázár azt is kommentálta, hogy Zelenszkij nyilatkozata szerint ők nem akarják befejezni a támadást télen sem. „Az lehetséges ugyanis, hogy szeretnék folytatni a támadást, de ez elsősorban az időjárás függvénye. Hiába érkeztünk be a harmadik évezredbe, a híres-hírhedt orosz sár, a raszputyica ugyanúgy kifoghat az igazán modern eszközökkel megtámogatott ukrán hadseregen” – fogalmazott a szakértő.

Ezt a háborút az ukránok lényegében megnyerték”

– értékelte a helyzetet Lázár Zsolt, függetlenül attól, hogy mi lesz a harcok pontos kimenetele.