Szöllősi könnyű préda volt Amerikának a semmire sem jó diplomataútlevelével

DEZSŐ ANDRÁS

 

Több ezer olyan diplomata okmány lehet forgalomban, amilyennel Szöllősi György az Egyesült Államokba szeretett volna utazni. Ezeket az útleveleket Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter jóváhagyásával osztogatják, de a presztízsen kívül nincs sok hasznuk, ugyanis a gazdájuk nem akkreditált diplomata, nem állami tisztviselő. Így viszont az amerikaiak belső jogi döntésének számít, hogy kikosarazták. És hogy ezt meg is tették, az nagy eséllyel politikai üzenetként is értelmezhető.

Nem csak a Fidesz-kormányzás idején, de 2010 előtt is szokás volt, hogy boldog-boldogtalan diplomata útlevelet kapott, de tény: az elmúlt tizenhárom évben bődületesen megnőtt az efféle okmánnyal rendelkezők száma – mondták a hvg360-nak diplomáciai források. Gyakorlatilag bárki, sőt annak családtagjai is kaphatnak diplomata útlevelet, elég, ha megszerzik ehhez Szijjártó Péter külügyminiszter vagy Orbán Viktor támogatását. Jelenleg tízezres nagyságrendben lehetnek forgalomban ilyen okmányok.

Minden diplomata útlevélben van azonban egy olyan oldal, ahol az okmány tulajdonosának diplomáciai rangja szerepel. Ha például valaki kulturális attasé, akkor az ominózus oldalon is ezt a rangot tüntetik fel. Vannak aztán azok, akik nem klasszikus diplomaták, de legitim közjogi státuszuk miatt juthatnak ilyen okmányhoz. Tipikus példája ennek, ha valaki parlamenti képviselő, de esetükben is fel van tüntetve a foglalkozásuk, vagy családtag esetén például az, hogy “országgyűlési képviselő házastársa”.

A harmadik csoportban vannak azok, akik sem nem diplomaták, közjogi státuszuk sincsen, csak valamiért kaptak ilyen okmányt. Az ő esetükben vagy az szerepel az okmányban, hogy “a külügyminiszter megbízottja”, vagy pedig az, hogy “a miniszterelnök megbízottja”. Ebbe a harmadik csoportba tényleg bárki bekerülhet, függetlenül attól, mivel foglalkozik. Szijjártó Péter és Orbán Viktor bárkinek, indoklás nélkül adhat ilyen okmányt.