Skip to content

Robert Fico pártja visszaállítaná az ellenőrzést a szlovák-magyar határon. Észak Borsodot felvásárolták a szlovákok

Robert Fico pártja visszaállítaná az ellenőrzést a szlovák-magyar határon. Észak Borsodot felvásárolták a szlovákok

Korábban írtuk

Trianon 2.0? Van rá igény, észak Borsodot felvásárolták a szlovákok

Trianon 2.0? Van rá igény, észak Borsodot felvásárolták a szlovákok

Fotó. Nem messze a határtól Hollóházán

Speciális helyzetben

 

van Göncruszka. Mivel közel fekszik a határhoz, egyre több szlovák állampolgár vásárolt már itt házat. Nem kevesebb mint 90 ingatlannak van határon túli tulajdonosa, tudta  meg Urbán József polgármestertől az Északmagyar.

– Bár annak idején több generáció is együtt tudott élni, de ma már a fiatalok szeretnek külön költözni. Remélhetőleg az állami támogatás megkönnyíti a dolgukat – fogalmaz a polgármester. Hozzáteszi: sajnos, Abaújba nem települt nagyobb munkáltató, a legközelebbi nagyobb cég Szikszón működik. Pedig nagyon kellene Gönc környékére is egy legalább 50-60 embert foglalkoztató munkahely. Most a göncruszkaiak 80–90 százaléka Szlovákiába jár dolgozni. A szlovák állampolgároktól ez természetes, de a magyarok is Kassán és a Kenyheci Ipari Parkban találnak maguknak jó állást – tudtuk meg Urbán Józseftől.

Robert Fico pártja visszaállítaná az ellenőrzést a szlovák-magyar határon

A szlovák házelnök keddre hívta össze a szlovák-magyar határ ellenőrzéséről szóló rendkívüli parlamenti ülést, amit Robert Fico pártja, a Smer kezdeményezett. Ficóék azt követelik, hogy a kormány vezessen be ideiglenes ellenőrzést Szlovákia és Magyarország határán, és az illegális határátlépést elkövető személyek bejutásának megakadályozására biztosítson kellő erőket és eszközöket a rendőrség és a fegyveres erők megfelelő szervezeti egységeinek bevonásával.

A szeptember végi szlovákiai parlamenti választás előtt az egyik fő kampánytéma lett a menekültek ügye. Egyre többen érkeznek ugyanis Magyarország felől, elsősorban Érsekújvár és Nagykürtös környékén találkozni velük, ugyanis a magyar-szlovák határt sokkal könnyebb átjárni, mint a magyar-osztrákot, ahol sokszor még a közúti határátkelőhelyeken is van ellenőrzés.

Az NMS Market Research Slovakia felmérése szerint ha szeptember elején tartották volna a parlamenti választásokat, akkor a Smer győzött volna 22 százalékkal. (Új Szó)



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük