Milyen állások esetén elvárás a német nyelvtudás?

A nyelvtudás mindig előnyt jelent az álláskeresésben. Amikor felmerül, hogy valamilyen idegen nyelvet előnyös lenne megtanulni, csak hogy jobb pozícióból indulhassunk a munkaerőpiacon, akkor gyakran nehéz a döntés, hogy milyen idegen nyelvet válasszunk. A legtöbben az angol mellett döntenek, hiszen az egy nemzetközi nyelv, a legtöbb nemzetközi cég is ezt várja el, ugyanakkor a német nyelv ismerete is nagyon hasznos lehet. Persze minden attól függ, milyen pozíciót kívánunk betölteni, és persze, hogy hol.

Ausztriában még mindig nagyon sok magyar dolgozik, ingázik vagy él kint. Észak-Magyarországról kevesebben keresnek Ausztriában állást, mint a Dunántúlon élők, ennek ellenére a német nyelvtudás számukra is rendkívül előnyös lehet. Egyrészt a német vagy osztrák cégek száma is emelkedett az elmúlt években, de a hazánkba látogató német ajkú turisták száma is magas. Bár a legtöbb álláshirdetésben leginkább angolul beszélő munkatársakat keresnek, illetve ez számít előnyösnek, nagyon magas azoknak az álláshirdetéseknek is a száma, ahol a német nyelv az elvárás. https://debrecenallas.hu/arbeitgeber

Ausztriába és Németországba is várják a magyar munkavállalókat

Bár az elmúlt években sokan jöttek vissza Magyarországra a német nyelvterületen dolgozó magyarok, de a külföldön hirdetett állások száma nem csökkent, és mivel akadnak olyan állások is, amelyek akár egy millió forintos bérrel kecsegtetnek, sokan vannak azok, akik inkább Ausztriában vagy Németországban próbálnak meg állás keresni. Ehhez persze elengedhetetlen a német nyelvtudás. A közösségi médiában is egyre több cikk jelent meg az elmúlt időszakban, hogy raktárosi vagy árufeltöltői pozíció is magas bérezéssel kecsegtet Ausztriában vagy Németországban.

Elsősorban fizikai munkára keresnek munkavállalókat, raktárost, játékcsomagolót, termék összeszerelőt éppúgy keresnek, mint pincért, szobalányt, szakácsot vagy hegesztőt. Ezek az állások nem fizetnek rosszul, azt azonban érdemes számításba venni, hogy a kinti megélhetési költségek is magasabbak, az utazási vagy szállás költségeiről nem is beszélve. Ugyanakkor, ha beszélünk németül, érdemes ezeket az állásokat is számításba venni.

Itthon is elvárás már egyes pozíciók esetén a német nyelvtudás

Természetesen a német nyelvtudás itthon is előnyös lehet, nemcsak német nyelvterületen. A turizmusban és a vendéglátásban a német nyelvismeret is egyre inkább elvárás, nemcsak az angol. Ha pedig egy pozícióra többen is pályáznak, akkor nagyobb eséllyel kapja az az állást, aki németül is beszél, nemcsak angolul. Kékgalléros és szellemi munkakör esetén is gyakori elvárás a német nyelvismeret, de ha nem is elvárás, mindenképp előny.

Egyre több olyan home office munkát is hirdetnek a legnagyobb online álláshirdetési platformokon, amelyek esetében a német nyelv az elvárás és nem az angol, de tolmácsot és fordítót is gyakran keresnek. Az idegen nyelv mindenképp előnyt jelent az álláskeresésben. Aki beszél legalább társalgási szinten németül, lényegesen több állás közül válogathat.