Szeretném tudni, hogy milyen hatással lesz a beruházás az ingatlanárakra Alsózsolcán. A nap

A háromgyerekes anyuka az ügy egy olyan vonatkozására is felhívta a figyelmet, ami sokakat érdekel, de eddig még senki nem beszélt róla.

– Szeretném tudni, hogy milyen hatással lesz a beruházás az ingatlanárakra Alsózsolcán. Mi négy éve költöztünk a településre. Nagy zöldterületet szerettem volna, ahol családi házban élhetünk konyhakerttel, gyümölcsfákkal. Olyan helyen, ahol kedvesek az emberek, befogadó a közösség. Ezt Miskolctól néhány kilométerre sikerült is megtalálnom – részletezi a helyzetet az anyuka.

– A költözéshez felvettünk 21 millió forintnyi kölcsönt, amit a banknak vissza kell fizetnünk. Az lenne a kérdésem, mi marad majd nekünk ebből a végén? Mennyit csökken a házunk értéke, ha egy veszélyes üzem költözik a kertek alá? Három gyermekem van, egy hat- egy három- és egy egyéves. Rájuk is gondolnom kell. Ha úgy látjuk, hogy rosszra fordul a helyzet, és egészségtelenné válik a lakókörnyezetünk, hogyan tudunk elköltözni, ha a házunk elértéktelenedik?

Nagyné Aranyi Hajnalka aggasztónak tartja azt is, hogy az akkubontó üzem tervezett helyszíne védett vízbázison fekszik, a leendő gépsortól pedig mindössze 200 méterre van az Alsózsolcai házgyári tó.

 

Az észrevételek benyújtói szerint előre elkönyvelhető a környezetszennyezés ténye.

– Folyamatosan értesülhetünk olyan hírekről, hogy az akkumulátorgyártó cégek országszerte környezetvédelmi szabályokat szegnek, bírságokat kapnak. Ugyanez a helyzet a szétszerelő üzemek esetében: a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal például határozatlan időre felfüggesztette a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működését – hangsúlyozta Csontos Alexandra, az akkuveszélyre válaszképp alakult Környezetvédelmi Egyesület Alsózsolcáért elnöke, aki elkísérte Miskolcra az aggódó anyukákat.

– A fentiek alapján előre vetíthető, hogy lesz negatív hatása az Alsózsolcára tervezett gyáregységnek, az igazi kérdés, hogy mekkora mértékű környezetszennyezésre számíthatunk.  – folytatta, hozzátéve, a legjobb az lenne, ha el sem kezdődne a munka az üzemben.