Skip to content

Egyre mélyebbre ássa le magát az LMP-és Ungár Péter

Egyre mélyebbre ássa le magát az LMP-és Ungár Péter

Ungár Péter Orbán adriai nyaralásáról a családi villában: „ez egy nettó rám húzott politikai ügy volt”

Az LMP-társelnök Ungár Péter a Partizán műsorában a testvére villájában vendégeskedő Orbán Viktorról kijelentette: a korrupciógyanút érintő felvetésekre a kormányfőnek kell válaszolnia. Beszélt az ellenzékről, és arról is, hogy mi különbözteti meg az LMP-t a többi párttól: “mi nem akarunk több gyűlöletet.” Azt is elárulta az önkormányzati választás kapcsán, hogy „Karácsony Gergelynek nincs alternatívája.”

„Megértem, hogy ebben van közügy, ugyanakkor édesanyám vendégeként volt jelen a miniszterelnök, édesanyán nem kérdez meg engem, miniszterelnök urat fogadta 1500 helyen már az elmúlt 30 évben” – mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke és frissen megnevezett EP-listavezetője a Partizán műsorában.

Az ellenzéki politikust Gulyás Márton az elmúlt napok botrányáról kérdezte, miután kiderült, hogy amikor elvileg nem is volt szabadságon, Orbán Viktort levideózták a horvát tengerparton, ahogyan a vízből kijön és bemegy a part menti villába, ami Ungár Péter testvérének, Ungár Annának a nevén van. Ő pedig azt a céget, a BIF Nyrt-t vezeti, amely az állammal üzletel.

Míg kormányzati részről érdemi reagálás nem történt a botrányra, és a hétvégi kötcsei polgári piknikre meghívott Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, és az Ungár-testvérek édesanyja is csak annyit mondott, hogy Orbán „meglátogatott minket, 30 éve összejárunk”.

Ahogy a hvg.hu kérdésére korábban a villatulajdonos Ungár Anna, és ahogy Kötcsén Schmidt Mária, úgy most a Partizán műsorában Ungár Péter sem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hogy fizetett-e a vendéglátásért a miniszterelnök. Az ellenzéki politikus csak annyit mondott, hogy ő is járt már a villában, idén nyáron is, de nem egyidőben Orbánnal.

A Partizán műsorában Ungár Péter erről az ügyről annyit mondott még el, nem is érti, miért neki szegezik ezeket a kérdéseket, hiszen Orbán Viktor „Schmidt Mária lányánál nyaralt, hiszen Schmidt Mária az, aki jóban van Orbán Viktorral”. Szerinte neki, ellenzéki politikusként amúgy előnyére is vált, hogy édesanyja révén sokat találkozott Orbánnal, mert így

a magyar ellenzékben én vagyok jelenleg az egyetlen ember, aki nem tartja őt egy mitikus lénynek, nem érez fanatizmust iránta vagy ellene.”

A 2022-es választás óta összesen, ha 10 percet beszélt Orbán Viktorral – mondta Ungár. A BIF-es kormányzati üzleti kapcsolatokról, illetve a magának a részesedése okán milliárdos vagyont jelentő cégről pedig azt mondta: édesapja fideszes volt, és tehetséges üzletember, tőle örökölte a tulajdonrészt, de a BIF bevételeinek csupán 9-10 százalékát adják a kormányzati üzletek. A cég kedvezményes adózásáról pedig azt mondta, ha felmerülne, ő például a szigorításra szavazna.

Megértem, hogy ezek a kérdések felmerülnek, egy vagyonos, közügyekkel foglalkozó embernek ezekre válaszolnia kell

– mondta Ungár Péter, aki szerint őt csak azért lehet összekötni ezzel az üggyel, mert ő az édesanyja gyermeke, de a konkrét ügyhöz nincs köze. Hozzátette: a villában való vendégeskedéssel kapcsolatos, a korrupciógyanút érintő felvetésekre pedig nem neki kell válaszolnia, hanem Orbán Viktornak. Úgy vélte, jobb lett volna, ha Orbán Viktor inkább kivesz egy nyaralót, mert neki volt ez az egész kellemetlen, mert „ez egy nettó rám húzott politikai ügy volt”.

Összességében a miniszterelnök nyaralása Ungár szerint is „felvet kérdéseket, helytelen”, de direkt nem használta a korrupciógyanús kifejezést ebben az ügyben. A politikai témára és az ellenzék helyzetére áttérve, az ellenzéki pártok egymáshoz kapcsolódásáról szólva az LMP társelnöke arról beszélt, hogy szerinte “a többi párttal van a rendszer természetét és az erre adott ellenzéki választ illetően egy nagyon komoly vitánk, mivel

az ellenzéki politikát túszul ejtette egy gyűlöletszekta, mi pedig egyedüliként nem akarunk több gyűlöletet, emiatt van a többiekkel stratégiai vitánk.”

Ungár azt is kijelentette, hogy „az LMP nem a radikális ellenzéke ennek a rendszernek, hanem a higgadt ellenzéke.” Arra a kérdésre, hogy az LMP mihez tud kezdeni a megélhetés, a kilátástalanság dühével az emberek részéről, azt válaszolta: ezek “jogos dühök, de a bérből és fizetésből élők dühét akkor tudjuk megjeleníteni, ha megmondjuk, hogy honnan van ez a pénz és mire akarjuk költeni.”

Az LMP-s politikus arról is beszélt, hogy az LMP a biztos pártválasztók között mintegy 3,5 százalékon áll, vagyis ahhoz is még javítani kell 1,5 százalékot, hogy bejussanak a jövő évi választáson az Európai Parlamentbe. A Párbeszéddel és a Szikra Mozgalommal való együttműködésükre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a Párbeszéd abban is gondolkodik, hogy a Momentummal induljon együtt vagy az LMP-vel, amúgy az LMP olyan kampányra készül, aminek a lényege az: az EP nem fogja megoldani a magyarországi problémákat, és „ez a választás nem fogja leváltani Orbán Viktort”. Hozzátette:

az ilyen együttműködési dilemmák minden kampány előtt előjönnek, hogy most ne a kis ideológiai különbségekről legyen szó, hanem álljunk hozzá haszonelvűen, aztán miden egyes alkalommal az a vége, hogy előjön a szar-szappan-szalámi, mint a kis ideológiai különbségek eltagadásának a vége, és utána megétkezik a kijelzőn, hogy a Fidesz megint rekordot döntött”.

Szóba került az EP-voksolással együtt tartott önkormányzati választás is, és ezen belül Budapest kérdése, a jelenlegi ellenzéki főpolgármester személye is. Ungár azt mondta az önkormányzati választásról, hogy Pécsett például önállóan indulnak, a jelenlegi ellenzéki polgármesterrel szemben. Azt is mondta, hogy a fővárosban a többi ellenzéki párttal „közös indulás lesz”, Karácsony Gergelynek pedig „nincs alternatívája, bár kicsit még mérges vagyok a visszalépése miatt” – utalt a 2022-es előválasztásra.

A teljes interjú itt nézhető vissza:

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.09.13. 10:26

    Ezt mondja a DK?
    Akkor miért nem a KISZ-es Schmuck Bözsi a nagyfőnök?

    • Névtelen
      2023.09.13. 12:02

      Látom,hogy a szövegértelmezés roppant nehéznek bizonyult számodra. Le sem tagadhatnáld, hogy a nemzetthy narancsfejűd iótákhoz tartozol!

  2. Névtelen
    2023.09.13. 10:28

    Donáth-Dobrev Klán szövetséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük