E-Roller. Készül a KRESZ módosítása, könnyen lehet, hogy díjfizetés lesz a vége

Az Infostart arról ír, hogy a KRESZ módosítása után várhatóan

a 25 km/óránál nagyobb sebességre képes rollerek segédmotor-kerékpárnak minősülnek majd, amikre jelenleg is kell kötelező biztosítást kötni.

Hozzáteszik: az eddig megismert tervek szerint a maximum 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, míg az ennél gyorsabbak segédmotoros kerékpárnak. Az egyelőre kérdés, hogy kötelező lesz-e biztosítást kötni rájuk, mindenesetre a segédmotoroknál erre szükség van.

Íme, a német példa: a villanyrollerekre kötelező biztosítást kell kötni, csak 14 évnél idősebbek használhatják, és maximum 20 km/órás sebességgel mehetnek.

Magyarországon a becslések szerint ma már 80-100 ezer roller van használatban, így a közlekedési kockázattal is számolni kell. A várható biztosítási díj kalkulációjánál jelenleg csak a segédmotor-kerékpárok adataiból lehet kiindulni: a segédmotor-kerékpárokra kötött kötelező biztosítások díja évről évre emelkedett, 2018-ban a biztosítások átlagdíja alig több mint 3200 forint volt, ebben az évben meghaladta az ötezer forintot – írja a portál.