Abasz(PH): Hitler nem a vallásuk, hanem “társadalmi szerepük”, pénzügyeik miatt ölte meg az európai zsidókat

Százötven palesztin értelmiségi nyílt levélben ítélte el Mahmud Abbasz palesztin elnök antiszemita kijelentéseit

Több mint százötven palesztin értelmiségi nyílt levélben ítélte el Mahmud Abbasznak, a Palesztin Hatóság (PH) elnökének a holokauszttal kapcsolatban tett “erkölcsileg és politikailag elfogadhatatlan” megjegyzéseit.

A nyílt levél aláírói “határozottan elutasítanak minden olyan kísérletet, mely a valóságosnál jelentéktelenebbnek mutatja vagy igazolni próbálja az antiszemitizmust, a holokausztot, vagy félrevezető vele kapcsolatban.”

A levél bírálja a Palesztin Hatóság vezetőjét, s kijelenti, hogy Abbasz és politikai környezete elveszítette jogosultságát a palesztin nép képviseletére és harcára az igazságosságért, a szabadságért és egyenlőségért, egy olyan küzdelemre, amely kiáll a rendszerszintű rasszizmus és az elnyomás minden formája ellen.

Mahmud Abbasz, a PH elnöke egy pártja, a Fatah vezetősége előtt mondott augusztusi beszédében azt állította, hogy Hitler nem a vallásuk, hanem “társadalmi szerepük”, pénzügyeik miatt ölte meg az európai zsidókat, akik szerinte nem is szemita nép, hanem a kazárok leszármazottjai.

Abbasz szavait elítélte Izrael, az Egyesült Államok és az EU, a párizsi polgármester pedig megfosztotta ottani, korábbi kitüntetésétől.

A palesztin elnök népszerűsége a palesztinok körében évek óta folyamatosan csökken, s egyre növekszik vele szemben az elégedetlenség autokratikus vezetési módszerei miatt – emlékeztetett hétfőn a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

A Fatah párt 2006-ban, az utolsó palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a rivális iszlamista Hamasztól, s ezt követően többé nem tartottak voksolást.

A PH biztonsági együttműködését Izraellel sok palesztin elítéli, s nem helyeslik tétlenségét a Ciszjordániában létrehozott, egyre növekvő számú izraeli településsel szemben sem. Az utóbbi időkben Ciszjordánia egyes részein, különösen északon, Dzsenin és Nablusz térségében egyre jelentősebb befolyást szerzett a Hamasz és az Iszlám Dzsihád.