„A háziorvosok egységesen kiállva bármilyen kormányt vagy polgármestert meg tudnának buktatni”
Naponta legalább tíz órát van a betegeivel, és még a boltban is „rendel” az a zuglói háziorvos, aki nemrég aláírásgyűjtést kezdeményezett, hogy megemeljék a praxisnővérek fizetését is. Keczéry Attilának kissé utópisztikus elképzelései vannak az alapellátás megreformálásáról, de szerinte két kormányzati ciklus alatt mindent meg lehet változtatni. Elmeséli, milyen a kapcsolat a háziorvos és az asszisztense között, miért szólítja a feleségét a saját praxisnővére nevén, miként mutatkozik meg a kórlapon a bizalom, illetve mit tett akkor, amikor a járvány miatt bezártak a rendelők.

Túlzás lenne átlagos rendelőnek nevezni Dr. Keczéry Attila praxisát a zuglói Vezér utcában. 2700 beteg tartozik hozzá, ez Budapesten leginkább két praxisnak felel meg, nagyjából százan fordulnak itt meg naponta. A különleges praxishoz egy különleges háziorvos tartozik: Keczéry doktornak az édesapja is itt rendelt, de már a nagyapja is Zuglóban volt orvos – tehát egy valódi orvosdinasztiába született.

Keczéry Attila azzal kezdi a lakásból átalakított rendelő bemutatását, hogy ő az első zuglói háziorvos, aki a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxisát nem egy önkormányzati tulajdonú ingatlanban viszi. „Úgy voltam vele, hogy ami nem jó, abból nem kérek” – fogalmazza meg egyik életfilozófiáját az orvos, aki inkább vett egy saját ingatlant, és maga fizette annak a rezsijét és a törlesztőjét, minthogy egy 18 négyzetméteres rendelőért fizessen bérleti díjat. Ráadásul az ingatlan, amit megvett, majd rendelővé alakított, szinte tökéletesen a praxisa közepén helyezkedik el, az épület a legtöbb betege számára sétatávolságra van – ez is fontos szempont volt számára a megfelelő rendelő kialakításakor.

SZAJKI BÁLINT / 24.HUDr. Keczéry Attila Vezér utcai rendelője.

A bizalom a kórlapon

Jövőre lesz hatvan éve, hogy a Vezér utca környéki körzetet a Keczéry család viszi. A legifjabb orvos, Attila 1998-ban diplomázott, és azonnal csatlakozott édesapja praxisához rezidensként.

Minden reggel fél hétkor indul otthonról, akkor is, ha délután kettőkor kezdődik a rendelése.

Azt mondja, a zuglói körzetében valahogy más a háziorvoshoz való viszonyulás, bár elismeri, a kiváló orvos-beteg viszonyt még az édesapja alakította ki. Imádták őt a betegek, a név pedig kötelez: neki is meg kell felelnie az elvárásoknak. Nevet a rendelési idő szókapcsolat hallatán: neki az akkor kezdődik, amikor kilép az otthona ajtaján.

Amikor látják az autómat, leintik, hogy álljak meg. A közeli Sparban is rendelek, mert ott is lecsapnak rám a betegek.

Tavaly a betegek lakásán ellátott esetszáma 955 volt. Évente egy hónapot van szabadságon, ha azt leszámítjuk, nagyjából havi száz esethez megy ki személyesen a rendelési időn kívül.https://24.hu/belfold/2023/09/12/keczery-attila-haziorvos-zuglo-beremeles/