A felszínre értek a hős magyar barlangi mentők – elképesztő beszámoló, fotókkal

Felszínre ért a törökországi Morca-barlangból az a magyar barlangimentő-csapat, amelynek tagjai elsőként érkeztek a helyszínre. A szakmai munkát Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa vezette. Időközben a hordágyon mentett kutató már a felszíntől 150 méterre ért.

Hétfő kora délutánra már 150 méteres mélységig felhozták a dél-törökországi Morca-barlangban Mark Dickey neves amerikai barlangkutatót, aki a múlt hétvégén gyomorvérzést kapott és 1040 méteres mélységben rekedt. Az eset szeptember 2-án történt egy nemzetközi expedíció során, amelyen három amerikai, négy török, egy magyarországi és négy romániai (kolozsvári) magyar társa kísérte.

A segélykérés hamar eljutott a barlangi mentők európai szövetségéhez (European Cave Rescue Associaton, ECRA), olyan nemzeti mentőalakulatot keresve, amely fel tud ajánlani azonnal indulni és érdemi orvosi ellátást nyújtani képes egészségügyi csapatot. Akkor ugyanis már súlyos, életveszélyes állapotban volt a sérült. Ráadásul olyan csapat kellett, amelyik képes lejutni a 1040 méter mélységben levő HOPE bivakba. E három kritériumnak múlt szombaton csak a magyar csapat tudott eleget tenni – derül ki a Magyar Barlangi Mentőszolgálat beszámolójából.

A helyszínre érkező csapat egyik tagja a felszínen maradt a mentés koordinációjának megkezdésére, a többiek azonnal elindultak a sérült felé. Útjuk hosszú és kimerítő volt. Nehéz barlangi körülmények közt az 1000 méteres mélység elérése önmagában sem kis teljesítmény, több maratoni táv lefutásával hasonlíthatjuk össze. Közlekedésüket nehezítette, hogy

fejenként több barlangászzsákot kellett magukkal vinniük, hogy a sérült mellett ki tudjanak alakítani egy intenzív osztályként működő pontot.

Mire elérték Mark Dickeyt, a férfin már életmentő beavatkozást kellett végrehajtani. Nagy dózisban kapott gyógyszert gyomra védelmére, elkezdték a véralvadási faktorok helyreállítását és másnap, amikor a török szervek által biztosított vér és vérkészítmény megérkezett, transzfúziót is kapott. A terápiát barlangi körülmények közt, egy hideg, alapvetően párás és poros közegben kellett lefolytatni – olyan tábori körülmények között, hogy a vér előmelegítését is csak tábori benzinfőzőn langyosított vízben tudták megoldani.

A kezelésnek köszönhetően a férfi lábra állt, állapota javult, és pár nap múlva már az az ötlet is reálisnak tűnt, hogy a felszínre jutáshoz nem biztos, hogy kell hordágy.

Mark Dickey (Fotó: Kovács Márton, Magyar Barlangi Mentőszolgálat)
Mark Dickey a mélyben kialakított egyik, orvosi kezelésre alkalmas sátorban (Fotó: Kovács Márton, Magyar Barlangi Mentőszolgálat)

Zádor Zsófia napokig folyamatosan a sérült mellett maradt, felügyelte az állapotát, adagolta a gyógyszereket és a lelket is próbálta tartani benne és az aggódó társakban. Pénteken váltotta le az időközben megérkező hivatásos olasz kontingens orvosa. A betegátadás után a csapat ezen része el tudott indulni a felszín felé.

“Zudi” 13 éve barlangászik, végigjárta a teljes hazai képzési rendszert, túravezetői végzettségét tavaly szerezte meg. Nyolc éve erősíti a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot, több hazai mentőakcióban már élesben is bizonyította tudását – írták róla a mentőszolgálat honlapján.

A Morca-barlang rajza (Illusztráció: Magyar Barlangi Mentőszolgálat)
A Morca-barlang rajza (Illusztráció: Magyar Barlangi Mentőszolgálat)

Az összesen 29 tagú magyar csoport (a Magyar Barlangi Mentőszolgálat kollégáin kívül más barlangi mentők is vannak benne) tagjai 400-500 méteres mélység között vették át a beteget egy, a horvátokkal közös akcióban, és egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig szállították a hordágyat.

A Morca-barlang a dél-törökországi Mersin tartomány Anamur körzetében található a Torosz-hegységben.