Winkler. Én az álarcos énekesekből és hasonló hülyeségekből rég kiöregedtem
Sorozat: A híd (HBO GO)

A kritikákat mintha láttam volna, de nem feltétlenül olvastam, ugyanakkor mintha nem gyűlölték volna egyöntetűen. Tán a kritikusok között is vannak, akiknek ilyesmire van égető szükségük: reality game show, vagy mi az istennyila. Biztos van ennek egy kőbe vésett formátum-kategóriája, mint kalandfilmben a kúrós-kardozós. Összeválogatnak – de nagyon tudományosan –, megfelelő karaktereket, akiknek élet-halál kérdése ez a vetélkedő, és erre meg is esküsznek. Aztán építenek egy hidat, de nem a szó építőmérnöki értelmében véve, hogy struktúra, tömegerők, pillérek, pilonok, ilyesmi, inkább egy végtelenbe nyúló tutaj, mint híd, de hát nem is a Kwai folyó fölött kell rajta átmennie egy vasútnak. Hanem gondolom, Fekete Laci szalad majd át a romániai tavon úszó rönkökön, vagy valami ilyesmi.

Nem tudtam elképzelni, miért választották műsorvezetőnek épp Magyarósi Csabát, de ha belenézel, te is megérted. Van ez a hagyományos youtuber-hanghordozás, a félig lázálomban beszélős, félig környezetbarát mosóport multilevel-értékesítő, természetellenes beszédstílus, amit valaki vagy tud, vagy nem. Amikor ha megnyomja a REC gombot, még a legegyszerűbb dolgokat, mint hogy lemegyek a boltba tejért, is úgy mondja, mintha – megszakítjuk adásunkat!!! – a harmadik világháborút szakítaná félbe gyilkos meteorit .

Már most, mármint most jöttem rá, hogy ez a jutuber-liturgia véletlenül nagyon közel van a Stohl András-fémjelezte ugyancsak mesterkélt, drámai és idegbeteg előadásmódhoz. Zseni volt, aki erre rájött, hiszen Stohl vagy drága, vagy nem ért rá, vagy mindkettő, és bár a színészek általában alapban tudnak ripacskodni, a műsorvezetés nehéz és a látszatnál ezerszer összetettebb szakma, a keresztmetszet elég szűk. Az ismeretlen  zseni az HBO-nál a homlokára csapott, hogy nézzünk már rá a jutuber-toplistára, és húzzuk ki azokat, akiket 12 év fölöttiek nem bírnak már nézni, kiesnek még azok, akik nem tartják menő dolognak a tévézést, esetleg nem érnek rá a pénzkereset mellett a nemzetközi szuperprodukciókra.

A nézőket viszont nehezen tudom elképzelni, mi motiválná, hiszen itt már az operatőröket is azzal tartják ébren, hogy kikölcsönözték nekik a legújabb csúcstechnikát, ami hatmillió K-ban veszi a víz fodrozódását, hadd játsszanak kedvükre. Az is igaz persze, hogy én az álarcos énekesekből és hasonló hülyeségekből rég kiöregedtem.  Persze kíváncsi vagyok, mi lesz a vége a prémium túlélővetélkedőnek. Mármint nézettségileg, mert már a második játékos bemutatkozó fogadkozásának is csak a harmadáig jutottam.