Ha Kelet-Európáról beszélünk, amit meg kell tennünk, természetesen, hogy sokáig tart majd….”A nap
„Ukrajna csak a kezdet, köztes lépés” – jelentette ki Andrej Mordvicsev tábornok egy propagandistának adott interjúban. A háború kiterjesztéséről szóló jóslat a jelek szerint tetszett Putyinnak, mert most előléptette Mordvicsevet – írta az ukrajnai háborúval behatóan foglalkozó Institute for the Study of War (ISW) elnevezésű amerikai intézetre hivatkozva a német Frankfurter Rundschau.

Az ISW értékelése szerint az előléptetés inkább a lojalitással, mint harctéri sikerekkel függ össze. Mordvicsev csapatai a Kupjanszk körüli fronton harcolnak, ahol az oroszok néhány hete támadást indítottak, és nyomást gyakorolnak az ukrán egységekre.

Spekulációkat kiváltó kijelentéseit a tábornok a Rosszija 1 elnevezésű tévécsatornán tette. Az interjúból rövid rész látható az X-en (korábban Twitter). A felvételen a következő párbeszéd hallható:

„A háború sokáig fog tartani. Nincs értelme dátumokról beszélni. Ha Kelet-Európáról beszélünk, amit meg kell tennünk, természetesen, hogy sokáig tart majd….”

A riporter közbeszól: „Ez csak egy szakasz?”

Mire a tábornok: „Igen, pontosan. Ez csak a kezdet”.

Nem kizárható, hogy Mordvicsev egy, a régi határok – például a cári idők határai – közötti új orosz birodalom kiépítéséről szólt. Ebbe beletartozott a mai Oroszországon kívül Ukrajna nagy része, Törökország jelentős észak-keleti területe, Örményország, Azerbajdzsán, Georgia (Grúzia) Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, továbbá az 1867-ben Amerikának eladott Alaszka. Az sem kizárható azonban, hogy az orosz katonák az 1991-ig fennálló Varsói Szerződés határaiban gondolkodnak: a szovjet katonai szövetséghez tartozott Albánia, Bulgária, Lengyelország, Románia, az akkori Csehszlovákia és Magyarország.