Van eladó lakásod Miskolcon? Ne vacillálj!

A szakértő azt tanácsolja, hogy aki Miskolcon és környékén szeretne ingatlant eladni és eddig vacillált, annak nem érdemes tovább várnia. Jövőre árcsökkenés várható.

 

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) előírásait módosította a kormány szeptember elsejétől. Az erre vonatkozó rendelet már korábban megjelent a Magyar Közlönyben. A változás pozitívan érinti azokat, akik vállalt gyermek után szeretnék kihasználni a lakástámogatást. Drasztikus módosítás nem történt, ugyanakkor egyes igénylők, érdeklődők számára fontos előírásokat módosított, pontosított a kormány.

Némileg szigorúbb

A családi otthonteremtési kedvezmény meglévő és vállalt gyerekek után is igényelhető, ugyanakkor vállalt gyermekre kizárólag fiatal házaspárok kaphatnak CSOK-ot. Akkor minősül egy házaspár fiatalnak a jogszabály alapján, ha legalább az egyik fél a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét. Szeptember elsejéig legfeljebb két vállalt gyermek után járt a támogatás. (Ez alól az emelt összegű, 10 millió forintos támogatás eddig is kivételt képezett, azt ugyanis három vállalt gyermekre is igénybe lehetett venni.) Szeptember elsejétől a CSOK valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is. Itt némileg szigorodnak az előírások, hiszen eddig az emelt, 10 millió forint összegű CSOK-nál a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt. Például, ha egy pár a két meglévő gyermeke mellé harmadikat is vállalt, akkor a harmadik gyerek megszületésére 10 évük van jelenleg, míg szeptember 1-től 4 éven belül meg kell születnie a babának ahhoz, hogy teljesüljön a támogatási feltétel. Jó hír azonban, hogy ezt a szigorodó határidőt a már folyamatban lévő igénylésekre nem alkalmazzák.