Ódor 500 katonát küld majd a magyar határra
Az Ódor-kormány több intézkedést is elfogadott, hogy csökkentse a Magyarország felől érkező menekülthullámot.

A kabinet intézkedéseket fogadott el a menekültválság kezelése érdekében. Ódor Lajos miniszterelnök azt mondta, a legfontosabb cél az emberek biztonsága.

Ebben a kérdésben nem akarunk semmilyen kompromisszumot kötni. Azt akarjuk, hogy ne csak biztonságban legyenek, hanem biztonságban is érezzék magukat

– idézte a kormányfőt a Paraméter. Ódor Lajos megérti, ha egyesekben félelmet vált ki, ha nagyobb csoport idegent lát környezetében, de kiemelte, a menekültek eddig nem követtek el semmilyen bűncselekményt. A kormány célja az emberek alaposabb tájékoztatása, ha ez hiányzik, álhírek terjednek, amit egyes pártok kihasználhatnak a politikai harcban – tette hozzá.

A jövőben, az igényeknek megfelelően akár 500 katona is segítheti majd a rendőrség munkáját. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy nyár elején hetente néhány száz menekült érkezett, ám már néhány ezer. A döntéssel rendőri kapacitás szabadulhat fel, ez gyorsíthatja a menekültek ügyintézését, hiszen nem akarnak letelepedni, tovább akarnak menni nyugati országokba.

A kormány megszüntetné az úgynevezett „Szlovákiai tartózkodási igazolás” nevű dokumentum kötelező kiállítását, mert azt a menekültek egyfajta tartózkodási engedélyként, úgy értelmezik, az felhatalmazza őket arra, hogy a schengeni térségben maradjanak. A dokumentum miatt az embercsempészek is csak utasszállítónak  tekintenek magukra, ha ilyen menekülteket visznek.

Ódor Lajos elismerte, valóban megugrott a menekültek száma. Mint mondta:

nem a Marsról jönnek, Magyarországon keresztül érkeznek, de ugyanilyen vagy talán még nagyobb számban Magyarországról Ausztriába is megpróbálnak bejutni,

a szlovák útvonal megerősödésében szerepet játszhat az osztrák  határellenőrzés megerősítése. Ódor fontosnak nevezte a schengeni határ védelmét, a közös járőrözést a határ magyarországi oldalán. A szlovák kormány nem akar bevezetni határellenőrzést, de nagyobb lesz a rendőri, katonai jelenlét. A kormányfő szerint a menekülthelyzetre közös uniós megoldást kell találni.