Cseh elemző: A magyarok soha nem fogják megváltoztatni Trianont

Jaroslav Kuchyna szerint téves a magyar külpolitika.

null

Oroszország már elvesztette ezt a háborút, és a NATO bővítése is ennek a tünete. Budapesten ezt még nem értették meg – véli Jaroslav Kuchyna cseh biztonságpolitikai elemző a Dennik című szlovák lapnak adott interjújában. Az interjúalany szerint a visegrádi együttműködés akkor érte el csúcspontját, amikor a visegrádi csoport létrehozásakor kitűzött alapvető célokat teljesítette. Ez mind a négy ország NATO- és Európai Uniós tagsága volt. Nem könnyű további új célokat keresni, mert nincs közös érdek vagy közös nevező.

Ezt is ajánljuk a témában

A cseh kormányfő keményen visszaszólt Orbán Viktornak

Petr Fiala szerint Csehország áttért a közös értékeken alapuló európai politikára.

Kuchyna szerint A többi V4-országgal ellentétben Magyarország nem csak egy posztkommunista ország, vagy egy olyan ország, amelynek van tapasztalata Oroszországgal. Mindenekelőtt egy Trianon utáni ország. A magyar külpolitika tehát ezzel teljesen áttételes, és úgy tesz, hogy Trianon krisztusi keresztjét viszi. Nem veszik észre, hogy ezek olyan események, amelyekre emlékezhetnek, amelyekhez imádkozhatnak, de amelyeken nem tudnak változtatni.

Trianon eredményét soha nem fogják megváltoztatni.

Az újságíró megemlítette, hogy Navracsics Tibor magyar miniszter a svéd NATO-csatlakozás kapcsán a Postojnak azt mondta, hogy a ratifikáció eddigi elmaradásának oka az volt, hogy Svédország a múltban kritizálta Magyarországot, és ez nem tetszett a magyar képviselőknek. Erre Kuchyna azt mondta, hogy „nagyon jó, tehát azért, mert valaki Stockholmban kritizálta Magyarországot, Magyarország úgy döntött, hogy elhalasztja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását, holott már többször bejelentette, hogy semmi sem áll az útjában.

Magyarország az ankarai nagyvezír hasznos idiótája, és ez az egyetlen oka az eljárásának.”