Miskolc. Hongkongi filmcsokor és vendégek a CineFesten

A Making Waves – A hongkongi filmművészet éllovasai olyan vándorfilmes program, amely 2023-ban már járt Pekingben, Udinében, Balin és Sanghajban. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál lesz az eseménysorozat magyarországi állomása, a válogatás a fesztivál Kitekintő programján belül kapott helyet.

Az első levetített film, az Őrült világ cselekménye egy esős éjszakán kezdődik. Egy jós megpróbál segíteni egy prostituáltnak, de késve érkezik meg a helyszínre. A véletlen odasodorja Siu Tung-ot is, aki megbabonázva bámulja a lány holttestét. A jós meglátja a jövőt, és rájön, hogy Siu Tung hamarosan gyilkosságot követ el. Úgy dönt, szembeszáll az elkerülhetetlennel. A film az Uránia teremben látható szeptember 4-én, hétfőn 21:30-kor.

Soi Cheang: Őrült világ

Az utca napos oldala egy menekült kisfiúról szól, akinek egy helyi taxisofőr segít elszökni Hongkongból. A kialakulóban lévő apa-fiú kapcsolatukat azonban megbélyegzi, hogy a fiú idővel rájön: a taxis az édesapja gyilkosa. A film szeptember 5-én, kedden lesz 21.30-kor az Uránia teremben.

A Csak a holttestemen keresztül egy lakóparkba invitál, ahol elszabadul a pokol, miután az ott élők holttestet találnak. A filmet szeptember 6-án, szerdán 19.00-kor láthatják az érdeklődők az Urániában, és utána találkozhatnak az egyik szereplővel, Wong You-nam színésszel. A 39 éves Wong You-nam 2002 óta rendszeresen szerepel mozifilmekben. Láthattuk például a rendkívül népszerű és hatalmas kritikai sikert arató harcművészeti akciófilm, az Ip Man: A becsület útján első részében Donnie Yen oldalán, valamint Az alagúton túl című látványos sci-fi vígjátékban, amely a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagy presztízsű Panorama programjában mutatkozott be az európai közönség előtt.

Anastasia Tsang: Ki nem hunyó fények

A Ki nem hunyó fényekben az özvegy Mei Heung számtalan álmatlan éjszakán van túl férje, Bill halála óta. Egy nap Bill hátrahagyott holmijai között talál egy kulcsot, amely elvezeti őt férje titkos műhelyéhez és fiatal tanítványához, Leóhoz. Leótól megtudja, hogy Billnek volt egy beteljesületlen, utolsó kívánsága: egy legendás neonreklámot szeretett volna újra elkészíteni. Leo segítségével Mei Heung megpróbálja kideríteni a fényreklám történetét, és igyekszik kitanulni a szakmát, abban a reményben, hogy így teljesítheti az elhunyt utolsó kívánságát. A film szeptember 7-én, csütörtökön 17 órától látható az Uránia teremben. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol jelen lesz a film egyik szereplője, a 29 éves Choi Cecilia. A már most színes és izgalmas karriert maga mögött tudó színésznő néhány évvel ezelőtt a Beyond the Dream-ben nyújtott alakításáért elnyerte a 26. Hongkongi Filmkritikusok Szövetségének díját, és a szerepért jelölték a legjobb színésznő díjára a 39. Hongkongi Filmgálán.

A Rossz lelkiismeret című filmben az éles nyelvvel megáldott ügyvéd, Adrian Lam felelőtlensége miatt az ártatlan Jolene Tsangot 17 év börtönre ítélik. Szégyenében Adrian a köz szolgálatába áll, és az egyszerű emberek védője lesz. Egy nap olyan bizonyíték bukkan fel, ami alapján újra lehet tárgyalni Jolene ügyét. A film szeptember 7-én látható 19:30-tól az Uránia teremben, közönségtalálkozóval kiegészítve. Hongkongból érkezik a vetítésre a film két szereplője, Yeung Renci színésznő és Lam Bowie színész. A 29 éves Yeung Renci karrierjét a televízióban kezdte, ezután tért át a mozifilmekre. A Rossz lelkiismeret című filmben az egyik ügyvédnőt alakítja, amit eddigi karrierje egyik legizgalmasabb kihívásának tart.

Jack Ng: Rossz lelkiismeret

A megtörtént eseményeken alapuló Fényes nappalban egy hírügynökség oknyomozó újságíró csoportja fülest kap egy fogyatékkal élőket gondozó otthonban történő visszaélésekről. Hogy leleplezze a bent uralkodó embertelenségeket, a riporterük beépül az otthon lakói közé. A filmet szeptember 8-án láthatjaa közönség 19 órától az Urániában, a vetítést követő közönségtalálkozón a film egyik szereplőjétől, Lam Bowie színésztől kérdezhetnek az érdeklődők. Az 57 éves Lam Bowie 1991 óta szerepel televíziós sorozatokban és mozifilmekben, televíziós szerepeiért kétszer is elnyerte alegjobb színésznek járó jó díjat hazájában. Rendkívül színes egyéniség, többek között láthattuk A fegyverek istenében (1992) Chow Yun-Fat és Tony Leung Chiu-wai oldalán. Minden idők legnagyobb hatású akciófilmje nem csak rendezője, John Woo hollywoodi karrierjét alapozta meg, de később olyan filmeket inspirált, mint például a Mátrix és a John Wick. John Woo olyannyira szeretett Lam Bowie-val dolgozni, hogy amikor a rendező két évtized után visszatért hazájába, hogy gigantikus költségvetésű, kétrészes történelmi eposzt készítsen (The Crossing – 2014, The Crossing 2. – 2015), újra felkérte egy szerepre. A színész nemrégiben Jackie Chan oldalán is feltűnt a Vérző acél (2017) című filmben.

Lawrence Kan: Fényes nappal

A Making Waves – A hongkongi filmművészet éllovasai a Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivál Társaság vándorfilmes programja, amely a Create Hong Kong támogatásával valósulhatott meg.

A filmekre az elővételes jegyvásárlás már megkezdődött a jegy.cinefest.hu oldalon.