Az ellenzéket hiába keressük. Választási lehetőség, valós alternatíva továbbra sincs itthon
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

Magyarország nehéz helyzetben várhatja a nyár elmúltát

Az ellenzéket hiába keressük. Választási lehetőség, valós alternatíva továbbra sincs itthon

„Évtizedek óta nem látott gazdasági válságunk egyik okozója a külső körülmények (Covid, háború és energiaválság) negatív hatása. A nagyobb probléma a kormány két jelentős hibája: az egyik a gazdaságpolitika tévedése a 2022-es választások előtti pénzkiszórással. A másik az a külpolitikai zsákutca, amibe lavíroztuk magunkat, és aminek következtében harcban állunk a szövetségeseinkkel. Konfliktust teremtettünk az EU-val, az USA-val és a visegrádi országokkal. Ezek eredményeként állítjuk fel folyamatosan a negatív rekordokat, amit az infláció, az élelmiszerár-növekedés, a gazdasági visszaesés, a forintárfolyam, a reálbércsökkenés és költségvetési hiány mutatói jeleznek. Nagyon nehezen élünk ma a hazánkban szinte mindannyian.

Ennek ellenére a baloldal semmit nem tud erősödni ebben a helyzetben sem. Nem csak a nyáron tűnt úgy, hogy szabadságra ment az ellenzék, hanem már másfél éve hiába keressük őket a politikai porondon. Sokszor írtam már arról, hogy mi ennek az oka; a helyzet nem változott azóta sem. A sors adott egy lehetőséget az uniós pénzek közös akarattal történő megszerzésére, de nem éltek vele. A kormánypárti holdudvar nyári botrányai (a Pesty–Mészáros-konfliktus, a rendőrökkel összeverekedő és politikai kapcsolataira hivatkozó ittas fiatal milliárdos, a magát konzervatívnak valló énekes celeb válása, Pálffy István eltávolítása a Hír TV-ből stb.) sem hiszem, hogy tartósan megtépáznák a Fidesz népszerűségét.

Ugyanis választási lehetőség, valós alternatíva továbbra sincs itthon. Ami nagy baj a jobboldalnak, baloldalnak és a politikai palettáról jelenleg hiányzó liberálisoknak is. A demokrácia lényege ugyanis a vitában formálódó választási lehetőség, ahol a szembenállás technikái mellett az együttműködés kultúráját is el kell sajátítani.”