Visszahozzák a huszárokat a Magyar Honvédségbe, de ló nélkül

Tovább pörög a népnemzeties romantika, ezúttal a huszárság visszaállítását jelentette be a honvédelmi miniszter – de hogy ez mi lesz, arról pontos információt még nem adott, csak annyit, hogy azért nem lovon fognak harcolni.

Hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, de fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben – jelentette be Szalay-Bobvrovniczky Kristóf. Amíg a Fidesz sok fontos embere, például Szijjártó Péter külügyminiszter a Tranziton beszél, a honvédelmi miniszter kénytelen volt beérni a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozóval, de ha már ott volt, rendesen odatette magát.

Arról beszélt például, hogy a magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak, hagyományait pedig szinte az egész világon ápolják. De aztán jött a szocializmus és a kommunizmus pusztítása, emiatt éppen a magyarok felejtették el a huszárság intézményét. Pedig – hívta fel a figyelmet –,

A huszár több, mint egy lovas katona, „a huszár mi vagyunk”, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege.

Hogy a most a miniszter által bejelentett újfajta huszárságot hogyan kell elképzelnünk, arról nem mondott semmit, egyedül annyi derült ki, hogy a lovakat ezúttal már kihagyják. Annyit viszont elmondott a speciális megkülönböztető tényezőkről, hogy „a magyar huszár kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos”.