Páncélszekrényt állítottak Mészáros Lőrinc  villája elé, hogy visszaadhassa az elvett uniós milliárdokat

Egy tiltakozó állampolgár közel embermagasságú páncélszekrényt állított a járdára csütörtökön reggel Mészáros Lőrinc budapesti, XII. kerületi luxusvillája elé. A fémszekrény ajtajára a következő feliratot festette piros-fehér-zöld betűkkel:

„Adjátok vissza, amit elvettetek tőlünk! A magyarok”

A tiltakozó az a Keresztény Zoltán jogász, aki a nyár eleje óta több figyelemfelhívó-tiltakozó akciót is szervezett.

A mostani akcióval Orbán Viktor azon kérdésére reagált, amit nemrég tett fel Brüsszelben, azt kérdezve, hogy hol van a magyarok uniós pénze.

„Nos, kedves miniszterelnök elvtárs ott van a magyarok uniós pénze, bent abban a luxusvillában, az óriási páncélszekrényben és az onnan felügyelt bankszámlákon.”

– válaszolt Orbánnak Keresztény az akcióját dokumentáló Facebook-posztban, amiben rögtön meg is magyarázta a csütörtöki akció jelentését:

„Ezért mi is vittünk oda egy páncélszekrényt, amibe kérjük vissza, a magyaroknak járó, igazságtalanul elvett uniós milliárdokat. Kérjük vissza, mert szükségünk van rá: kell kórházra, iskolára, vasútra, rezsire és a fiatalok jövőjére.”

Keresztény Zoltán ezután azt magyarázta, hogy szerinte „nem keresztényi cselekedet elvenni a másét. De ha már így történt, az igazán keresztényi dolog az lenne, ha most – a gazdasági válságban – szépen visszaadnák nekünk, hogy mi is saját lábra tudjunk állni.”


A jogász némi történelmi kontextust is adott a szekrényezésnek:

„1990 után már volt egy a magyarok érdekével ellentétes vagyon-újraelosztás a volt állampárt, az MSZMP politikai örökösei javára. A 2010 utáni vagyonfelosztás, ha lehet, még igazságtalanabbul történik a jelenlegi állampárt, a FIDESZ holdudvara számára. Ez az igazságtalan pénzelvonás – már-már a szovjet hadseregre jellemző zabrálás -, a magyar társadalommal szemben mostanra egy kisebb trianoni tragédiával ér fel.”A végére pedig igazi fideszes elköszönést választott:

„Ezért, kedves miniszterelnök elvtárs, céges nevén. Mészáros Lőrinc: Adjátok vissza a pénzhegyeinket!”

Keresztény Zoltánt idén júniusban ismerhette meg a magyar közvélemény. Miután Csákberényben egyenruhás orosz katonák szovjet katonai emlékművet avattak, a civilben jogász Keresztény és egy társa pár nappal később odautaztak, fekete fóliával tekerték be az emlékművet, amire ráragasztottak egy lyukas 56-os magyar, egy ukrán és egy uniós zászlót. Ekkor interjúvoltuk meg a férfit, aki többek között azt mondta, hogy „Mi az Orbán-Gyurcsány rendszer ellenzéke vagyunk, csak olyan politikai cselekvésnek látjuk értelmét, ami ezzel megy szembe.”

Keresztény és társa ezután több politikai akciót is végrehajtottak, helyeztek el gyerekkorporsót Orbán Viktor felcsúti háza előtt azzal a felirattal, hogy „A magyar fiatalság jövője”, és egyszer hatalmas molinót feszítettek ki az M7-M1-es autópálya-kijárat fölé azzal a szöveggel, hogy „O.V.: Putyin háborús bűnös, Magyarország szuverén?”