Mehetnek az F-16-osok Ukrajnába

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy F-16-os vadászgépeket adjon át Ukrajnának Dánia és Hollandia az orosz megszállók elleni harchoz. Ahhoz, hogy az F-16-ossal bíró nemzetek odaadhassák gépeiket Ukrajnának, vagyis reexportálhassák őket, jogilag az Egyesült Államok jóváhagyására volt szükség.

Üdvözöljük az Egyesült Államok döntését, ami megnyitja az utat az előtt, hogy F-16-osok juthassanak Ukrajnába – mondta az X-en Wopke Hoekstra holland külügyminiszter.

A dán védelmi miniszter, Jakob Ellemann-Jensen a Ritzau hírügynökségnek azt mondta, a kormánya többször kifejezte, hogy a gépeik átadása a következő lépés lesz, amint megvan a pilóták kiképzése.

A tájékoztatás szerint ugyanis az átadásra azután kerülhet sor, hogy megtörtént a pilóták felkészítése. Egy 11 államból álló koalíció vesz részt a repülő személyzet oktatásában. Ez a folyamat 2024 elején zárulhat le. Ellemann-Jensen szerint ezután tudnak majd konkrétumokat mondani az ügyben. Hollandiának most 24 működő F-16-osa van.

„Látjuk, hogy a nyugati országok továbbra is ragaszkodnak az eszkalációs forgatókönyvhöz. Ez kolosszális kockázatokkal jár önmagukra nézve” – ezt Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes mondta még májusban akkor, amikor először komolyan felmerült, hogy ilyen vadászgépeket kapna Ukrajna.