A MISKOLCI EGYETEM PHD-HALLGATÓJA AZ ORSZÁG HATODIK EMBERI JOGI DIPLOMÁSA

Dr. Krajnyák Enikő, a Közép-európai Akadémia kutatója és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának PhD-hallgatója július 7-én elnyerte a strasbourgi Nemzetközi Emberi Jogi Intézet – René Cassin Alapítvány összehasonlító emberi jogi diplomáját az Intézet által szervezett 2023. évi emberi jogi képzésen.

Az intézet évente világszinten azon kevés emberi jogi jogásznak adományozza a kiválósági diplomát, akik sikeresen teljesítettek egy háromfordulós versenyvizsgát emberi jogi bírákból, ENSZ-szakértőkből, és nemzetközi jogi professzorokból álló különböző vizsgabizottságok előtt. Az első forduló egy öt óra alatt teljesítendő esszé megírásából állt, a második forduló egy 24 óra alatt előkészítendő emberi jogi jogeset egy órás prenzentálásából, a harmadik pedig egy adott, véletlenszerűen kiválasztott nemzetközi közjogi téma megvitatásából épült fel.

Az idei évben a diplomát négy vizsgázó szerezte meg: burkinai, maláj és mexikói díjazottak mellett Krajnyák Enikő egyedüli európaiként, a diploma 52 évre visszatekintő története során hatodik magyarként vehette azt át az Európai Parlament strasbourgi épületében.

Az emberi jogi diplomát Magyarországról először Prof. Dr. Kovács Péter, a Miskolci Egyetem korábbi egyetemi tanára és nemzetközi jogi tanszékének korábbi vezetője, jelenleg a Nemzetközi Büntetőbíróság bírája szerezte meg 1984-ben. Az ő korábbi témavezetettje, Dr. Raisz Anikó egyetemi docens, Krajnyák Enikő PhD-témavezetője 2006-ban szintén a diploma díjazottjai között szerepelt.