A BÍRÓSÁG MEGSZÜNTETTE AZ ÁTLÁTSZÓ ÚJSÁGÍRÓJA ELLENI RÁGALMAZÁSI PERT

Áprilisban nyílt levelet írtunk az igazságügyi miniszternek és a frakcióknak, melyben felhívtuk a figyelmet arra, hogy szükséges lenne az újságírói munkára vonatkozó jogi szabályozást megváltoztatni a rágalmazás és becsületsértés büntetőjogi tényállása kapcsán, mert furkósbotként volt használható. Az újságírók kénytelenek voltak vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást. Májusban a parlament elfogadta a javaslatunkat, mára pedig eredménye is lett: az Átlátszó újságíróját, Rádi Antóniát felmentették a rágalmazási per alól.

Májusban elfogadta a parlament a Btk. enyhítését rágalmazás és becsületsértés esetében tett javaslatunkat

Javaslatunkban kiemeltük, hogy a sajtóper, személyiségi jogi per, büntetőper közül véleményünk szerint az első kettő eszköz szükséges, de egyúttal elegendő a sérelmet szenvedett fél hatékony igényérvényesítéséhez. A büntetőjogi fenyegetettség jóval aránytalanabb a többinél: egy szintre helyezi az újságírót – akinek tevékenysége, azzal együtt, hogy néha sérthet bizonyos érdekeket, hozzájárul egy plurális, szabad, a közügyeket minden oldalról ismerő társadalom kialakulásához – a köztörvényes bűnözőkkel. Ráadásul a hosszadalmas jogi procedúra nem szolgálja a sértett érdekeit sem. Utóbbiét azért nem, mert ha a vádlottat végül jelentősebb pénzbüntetésre ítélik is, az összeg nem a sértetthez, hanem az államhoz kerül. Ezzel szemben a polgári eljárásban megítélt sérelemdíjat a sértett kapja, ráadásul nagyobb valószínűséggel is, hiszen polgári perben a kiadó is alperes lehet. Ez biztosabb teljesítést jelenthet.

Az esetleges túlkapások kezelésére a büntetőjogi út szükségtelen, az könnyen kiváltható lenne egy hatékonyan működő sajtó- és polgári peres gyakorlattal, ezért indítványoztuk a 2012. évi C. törvény 226., 227., és 228. paragrafusának felülvizsgálatát, amit az országgyűlés el is fogadott.

Most felmentették a javaslatunk miatt Rádi Antóniát, az Átlátszó újságíróját

A bíróság július 17-én megszüntette az Átlátszó újságírója, Rádi Antónia elleni rágalmazási pert. Az újságírót Óbuda szocialista alpolgármestere, Czeglédy Gergő jelentette fel, mert cikket írt a a Hadházy Ákos által tartott Korrupcióinfóról. Zugló ellenzéki országgyűlési képviselője elmondta, hogy Czeglédy Gergő cégei hogyan nyerték a fideszes Ezüsthajó Kft. utolsó ügyvezetőjével karöltve manipulált közbeszerzéseken a kamu megbízásokat, horribilis pénzekért. Czeglédy Gergő korábban a Direkt 36-tal szemben már elvesztett egy pert, amit ugyanebben a témában indított. A Rádi Antónia elleni eljárást megszüntető végzés is arról beszél, hogy korábban akkor is el lehetett volna ítélni az újságírót, ha a színtiszta igazat írja le a politikusról. Az Rádi Antónia Átlátszón megjelent eredeti cikke itt található.

Korábban is jól jöhetett volna a javaslat az újságíróknak

Az akkor indexes, ma már a 24.hu-nál dolgozó Spirk Józsefet évekig korlátozta munkájában egy ellene indult büntetőeljárás. Az Index exfőszerkesztőjét, Uj Pétert is vád alá vonták, sőt el is ítélték rágalmazás, majd becsületsértés miatt. A 444 főszerkesztőjeként dolgozó újságírót végül a Kúria mentette fel. A szintén 444-es Halász Júlia ellen is indult már büntetőeljárás, őt jogerősen elítélték rágalmazás miatt. Emlékezhetünk Dezső András újságíró ügyére is, őt az első fokon eljáró bíróság elítélte rágalmazásért, hogy aztán hosszúra nyúlt eljárás után a Fővárosi Törvényszék hozzon ügyében felmentő ítéletet.https://ojim.hu/javaslatunk-miatt-a-birosag-megszuntette-az-atlatszo-ujsagiroja-elleni-ragalmazasi-pert/?fbclid=IwAR2gcnY5MpiW37DPDCGlcTHNXFHW-69JWr8Jk7JVjHJSZsDTeE698K0b758