Skip to content

Répa Robi terel. A terrorista Budaházy György és társai ügyében

Répa Robi terel. A terrorista Budaházy György és társai ügyében

Megkérdezték a kormánytól, tudtak-e arról, hogy Budaházyék az FBI tiltólistáján szerepelnek, mellébeszélést kaptak válaszul

 

Ungár Péter tette fel a kérdést, a válasz nem egyértelmű.

Ungár Péter Varga Judithoz intézett írásbeli kérdést, arra volt kíváncsi, tudott-e az igazságügyi tárca arról, hogy Budaházy és a Hunnia-per valamennyi vádlottja szerepel az FBI tiltólistáján és figyelembe vették-e a kegyelemadás folyamatában ezt az információt.

Népszava derítette ki pár héttel ezelőtt, hogy a nemrég köztársasági elnöki kegyelmet kapó Budaházy György és társai felkeltették az FBI Terrorista Elhárító Központja figyelmét, és felkerültek az amerikai repüléstilalmi listára.

Ungár úgy fogalmaz, az, hogy bekerültek az említett nyilvántartásba a vádlottak, arra enged következtetni: a külföldi szolgálatok is komolyan vették Budaházyék ügyét. Az LMP politikusa már többször fejezte ki aggályait a Novák Katalin által megadott elnöki kegyelemmel kapcsolatban, nem érti milyen döntési, mérlegelési folyamat vezetett ide.

„Ezért arról sem tudunk, hogy az elnöki kegyelem megadása idején rajta voltak-e a listán és ha igen, figyelembe vették-e, hogy a Hunnia-per vádlottjai ilyen nemzetközi adatbázisokban szerepelnek” – írja a parlamenti beadványban.

Ungár kérdései a következőek:

  1. Tudomásuk volt arról, hogy Budaházy György és társai szerepelnek az amerikai repüléstilalmi listán? Ha igen, a kegyelmi döntés meghozatalakor is szerepeltek ebben az adatbázisban?
  2. Figyelembe vették, a nemzetközi aggályokat a kegyelmi döntés meghozatalakor?

Mivel Varga Judittól azóta Tuzson Bence vette át az Igazságügyi Minisztérium vezetését, így Répássy Róbert államtitkár már az ő megbízásából válaszolt. Arról tájékoztatta Ungárt az államtitkár, hogy egyedi kegyelmi ügyekben semmilyen felvilágosítást nem adhatnak, tekintettel az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő jogára.

Répássy hozzátette: „»amerikai repüléstilalmi lista« nevű adatbázis nincs az Igazságügyi Minisztériumban, a kegyelmi eljárásra pedig a magyar törvények vonatkoznak”.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.08.12. 07:01

    Pálffy visszahelyezése a fideszes képernyőre egy valamit sejtet: Orbánék megcélozták fix szavazóbázisnak a kétmillió alkoholistát.

    6
    1
    • Névtelen
      2023.08.12. 09:37

      Csak ott rontották el a matekot, hogy az a kétmillió már eddig is része volt a hárommilliós stabil fideszes szavazóbázisnak…

      2
      3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük