Emlékhely a meg nem született, és röviddel a világrajövetel után eltávozott gyermekekért Miskolcon

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház, az egykori Bárczay Kúria mögötti elhagyatott terület hamarosan új funkciót kap: Angyal park néven közösségi emlékpark épül, ahol lesz halastó, szalonnasütő, focipálya, terület a kutyáknak és egy emlékmű a meg nem született gyermekekért.

Angyal park néven közösségi emlékpark épül, ahol lesz halastó, szalonnasütő, focipálya, terület a kutyáknak és egy emlékmű a meg nem született gyermekekért.

A tereprendezési munka tavaly szeptemberben el is kezdődött – írja a Minap.hu portál. A korábban növényzettel sűrűn benőtt beton futballpályát elkezdték rendbe tenni, így már nem balesetveszélyes és újra használható, az egykori medence évtizedeken át szunnyadt betemetve a föld alatt, mostanra azt is kiásták és megtisztították, később majd dísztóként funkcionál tovább. Mellette egy hatalmas platánfa adhat árnyékot az oda tervezett szalonnasütő használóinak.

Egy kisebb aszfaltozott részre kerül majd Angyal park legfontosabb eleme, maga az emlékmű. A park másik oldalán megmarad a nagy füves zöldterület, amit most is előszeretettel használnak a kutyatulajdonosok, funkciójában továbbra is a négylábúakat szolgálja majd ki. A tervek szerint az autóval érkezők számára kavicsos parkolót alakítanak ki, a parkot kerítés veszi majd körbe, a bejáratnál pedig egy kapu fogadja a látogatókat, rajta a felirattal: „Angyal park”. A terület világítását napelemes lámpák biztosíthatják majd.

A kezdeményezést széles társadalmi összefogás övezi a kezdetektől fogva, tucatnál is több magánszemély, vállalkozás, politikus támogatta már valamivel, valamilyen formában az Angyal park elkészülését. A fejlesztések további munkáihoz azonban több mint 10 millió forintra van szükség. Ráadásul a munkálatokat a gyakori lopások, a területre rendszeresen, illegálisan lerakott hulladék sem könnyíti meg.

A lap érdeklődésére Tudós-Konkoly Andrea elmondta, tavaly október óta számos fejlesztés történt a területen, viszont a szemét folyamatosan újratermelődik, mert sokan oda hordják hulladékot. “Ez egy sziszifuszi küzdelem”. A sétányok nyomvonalát is kiástuk már” – jegyezte meg a Dr. Park tulajdonosa.

Az emlékmű – a saválló lemezből készülő, két és fél méter magas angyalka – október közepén érkezik majd meg. Addig rengeteg teendő van hátra a területen, az Angyal Park fejlesztése viszont jelenleg anyagi források hiánya miatt szünetel.

Tudós-Konkoly Andrea (képünkön)egy alapítványt is létrehozott azért, hogy támogatókat és pénzt szerezzen. “Kaptunk már felajánlást kerítésre, padot, szemeteseket, lámpatesteket a medence kijavítására, illetve gépesítésére. Tárgyi eszközök tekintetében majdnem minden megvan, ezért leginkább anyagi forrásra lenne szükségük – fogalmazott. Hozzátette, önkénteseknek is nagyon örülnének, akik segítenek kitakarítani a parkot, illetve elszállítani a szemetet.

A meg nem született gyerekek parkjának további fejlesztése a tervek szerint több mint 10 millió forintba kerül. Az Angyal Park Alapítványt a 10402764 – 50527083 – 72871001-es bankszámlaszámon keresztül lehet támogatni.