Egyre többen keresnek munkát Budapesten a vidéki városok helyett

Az álláskeresés sosem egyszerű, hiszen nagyon kevesen vannak azok a szerencsések, akiket konkrétan megkeresnek a cégek, hogy márpedig őket akarják egy állásra. Ha új állát keresünk, akkor bizony komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hogy olyan munkát találjunk, amihez megfelel a késesítésünk, a tudásunk, jól is fizet, és olyan régióban van, ahol az nekünk a legkedvezőbb. Egyre több munkavállaló keres Budapesten munkát a vidék helyett. Ez természetesen nem is csoda, hiszen a fővárosban több a cég, a vállalkozás, ennél fogva pedig a munkalehetőség is.

Tény persze hogy a vidéki városokban is vannak cégek, és álláslehetőség is akad, tény azonban, hogy az álláskeresők mozgástere valóban kisebb, mint a fővárosban. Emellett az is egy általános tendencia manapság, hogy vidéki állásokat lényegesen kevesebb helyen hirdetik, így pedig megtalálni sem olyan egyszerű. de miért is olyan népszerű manapság a főváros a vidékkel szemben, és mi a fő érv, ami miatt sokan még ingáznának is.

Vonzó a magasabb jövedelem

A statisztikák alapján egyre többen vannak, akik inkább a fővárosban keresnek állást, még költöznének vagy ingáznának is, ha sikerülne megszerezniük álmaik állást. A főváros egyik nagy előnye, hogy lényegesen több a lehetőség, mint a vidéki városok esetében, több a nagyvállalat, így az állásajánlatok is sokkal szélesebb palettán mozognak. Emellett a bérek is magasabbak, mint vidéken, ami szintén vonzó szempont sokak számára. Emellett vannak olyan pozíciók, melyek leginkább a fővárosban nyitottak az álláskeresők számára.

Programozót például ritkábban keresnek vidéken, mint a Budapesten, de például könyvelő vagy pénzügyi szakember állások is gyakoribbak. Mivel több az állásajánlat, így az új munkahely megtalálása is sikeresebb lehet. A nemzetközi állásajánlatok is nagyrészt Budapesten érhetőek el, és sokak számára vonzó egy nemzetközi környezet. Tény persze, hogy az álláskeresés Budapesten sem egyszerű, és mivel többen élnek itt, többen keresnek állást, a verseny is nagyobb, mégis számos olyan előnye van a budapesti munkakeresésnek, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ha szeretnénk többet megtudni a budapesti munkavállalás előnyeiről, akkor a Budapest vs. vidék: a fővárosi munkavállalás előnyei cikket is érdemes elolvasni.

A vidéki munkavállalásnak is vannak előnyei

Természetesen szó sincs arról, hogy leírnánk a vidéki munkavállalást, hiszen ennek is vannak előnyei. Az egyik, hogy a megélhetés a vidéki városokban akár nagyságrendekkel olcsóbb lehet, mint a fővárosban. Az ingázás meglehetősen költséges lehet, a lakásbérlés pedig még ennél is drágább. Akár 20-30 %-kal olcsóbb bérleti díjakat tapasztalhatunk vidéken, mint Budapesten, ez pedig igen is meghatározó tényező lehet, hogy hol keresünk állást.

A bérek kérdése is érdekes, bár általánosságban elmondható, hogy a budapesti állások esetében magasabb munkabérrel számolhatunk, de a nagy multicégek vidéki telephelyein is versenyképes jövedelmet kínálnak, és azt sem árt szem előtt tartani, hogy a megélhetési költségeink is alacsonyabbak lesznek.