Összezsúfolta kocsija rakterében az illegális határátlépőket a terhelt. A menekültek majdnem megfulladtak útközben. 2023. augusztus 2-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta az embercsempészés gyanúsítottját, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt nyomoz.

2023. július 31-e előtt a gyanúsított megállapodott egy embercsempésszel abban, hogy pénzért cserébe Magyarországon keresztül juttat illegális határátlépőket az osztrák határhoz. Miután a megbízójától erre utasítást kapott, a terhelt egy kishaszonjárművel 2023. július 31-én megjelent a déli határnál, Domaszék település közelében, ahol 30 szír állampolgár várt rá. Ekkor a sofőr az ügyfeleit beterelte a szűkös, gyengén szellőző kisbusz átalakított rakterébe, majd az M5-ös autópályára felhajtva elindult velük az osztrák határ felé. Útközben azonban a járművet a sztráda inárcsi pihenőhelyénél a rendőrök intézkedés alá vonták, a gyanúsítottat és utasait pedig elfogták.

A gyanúsított utasai menet közben, a 4 órás út során a túlzsúfolt körülmények között rendkívüli fizikai gyötrelmet éltek át.

Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel a gyanúsított nem rendelkezik. Emellett a terhére rótt cselekmény jelentős tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés) tekintettel fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a még ki nem hallgatott tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. szeptember 2-ig.

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 3 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.