Félgőzzel megy az atomerőmű, de így sem tudja tartani a 30 fokos Duna-hőkorlátot

Visszatérő szokásunk, hogy a durva nyári kánikulák beálltával elindulunk Paksra, és ott egy vízhőmérő társaságában órákig égetjük magunkat a perzselő napon. Ilyenkor arról szeretnénk meggyőződni, hogy betartja-e a Paksi Atomerőmű a dunai élővilág védelmében hozott 30 fokos hőmérsékleti korlátot. Így tettünk szerdán, július 19-én is, hiszen a vízügyi hatóság adatai szerint már napok óta nagyon meleg volt a Duna alaphőmérséklete. Az Atomerőmű 25 fok felett kezdi mérni, hogy az általa kieresztett forró víz mennyire melegíti fel a Dunát. Belső szabályzatuk szerint 29,5 fok felett pedig csökkentik az erőmű teljesítményét, vagyis visszafogják a termelést, így az erőmű kevesebb forró vizet ereszt a Dunába. Például most július 13-án, 18-án és a mérésünk napján, 19-én is leterhelték az atomerőművet. Tapasztalataink szerint azonban ez sem volt elegendő ahhoz, hogy az erőmű tartani tudja a 30 fokos hőkorlátot, és feltehetően az alkalmazott mérési módszer sem alkalmas a jogszabályi korlát betartására.

A Paksi Atomerőmű a Dunából kivett hűtővizet a Dunába engedi vissza, felmelegedve: a beömlő víz nagyjából 33-35 fokos. Ez egy idő után elkeveredik, de addig kilométereken át jelentősen melegíti a folyót. A „hőcsóva” a Duna atomerőmű felőli oldalán húzódik.

A dunai élővilág védelme érdekében hozott  jogszabály  úgy fogalmaz, hogy „a kibocsátási ponttól folyásirányban számított 500 méteren lévő szelvény bármely pontján a befogadó víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30°C-ot”. (piros szaggatott vonal a lenti képen) Magyarul, ha az atomerőműtől dél felé lemegyünk 500 métert a parton, majd átszeljük keresztbe a folyót a túlsó partig, akkor semelyik ponton sem lehet több a vízhőmérséklet 30°C-nál. A maximum-értékeket értelemszerűen a fent bemutatott hőcsóvában érdemes keresni.

Az atomerőmű által közölt hivatalos adatok szerint a Duna-hőmérséklete még soha nem érte el a 30 fokot ezen a helyen (2018201920222023). Mi azonban minden alkalommal tapasztaltunk ennél magasabb hőfokokat is.

Július 19-én szerdán a mérési szelvény különböző pontjain, a hőcsóvában 27.5 és 31 fok közötti értékeket mértünk. Ugyanezen a napon az erőmű által közölt napi adatok: 29,75 – 29,79°C voltak.