ME. Az idén  már nem voltak központilag meghatározott minimumponthatárok, és az emelt érettségi sem volt központi követelmény

Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon több mint kétszeresére emelkedett az alap- és mesterszakokra felvettek száma az előző évhez viszonyítva. Nagy érdeklődés mutatkozott a levelező munkarendben, magyar nyelven indított hidrogeológus mérnöki mesterszak, valamint az országos szinten egyedül Miskolcon indított alapanyaggyártási folyamatmérnöki mesterszak iránt. A kar 2023 szeptemberétől levelező formában ismételten elindítja a műszaki földtudományi alapszakot, amely képzésre több mint 50 fő nyert felvételt.

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar által kínált képzések iránti érdeklődést jelzi, hogy a karra felvettek létszáma idén a duplája lett a tavalyi évhez képest. Kiemelkedő volt az érdeklődés az anyagmérnöki szak iránt, ahová idén 38 főt tudtak felvenni, ez pedig 2022-höz képest közel négyszeres emelkedés.
A vegyészmérnöki képzésre Miskolcon több mint másfélszeresére, a kazincbarcikai telephelyen pedig több mint háromszorosára nőtt a felvettek száma. A látványos növekedés a Miskolci Egyetem jó ipari kapcsolatainak köszönhető, ami a hallgatóknak biztos elhelyezkedési lehetőséget kínál, akár már egyetemi tanulmányaik alatt is.

Gépészmérnöki és Informatikai Kar tovább javította a felsőoktatásban eddig megszerzett biztos pozícióját. Az általános felvételi eljárásban 776 diákot vettek fel. A műszaki és az informatikai képzési területhez tartozó szakok közül jelentősen többen jelentkeztek a gazdaságinformatikus, a gépészmérnöki, a járműmérnöki, a logisztikai mérnöki, a műszaki menedzser, a programtervező informatikus, valamint a villamosmérnöki alapképzési szakokra. Az ipari szereplők és a jelentkezők körében továbbra is népszerű a duális képzési forma.
A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara képzéseinek elismertségét jelzi, hogy a mesterszakokra jelentkezők között egyre nagyobb számban vannak olyanok, akik más intézményben szerezték alapdiplomájukat.

Az Állam- és Jogtudományi Karon ugyancsak markánsan emelkedett a felvettek száma. A 2023. évi felvételi eljárásban 624 főt vettek fel, amit 2022-hez viszonyítva több mint 50 százalékos növekedés. A legnépszerűbb továbbra is a jogászképzés, de alapszakokon és mesterszakokon is jelentős a létszámnövekedés. Az önköltséges képzésre jelentkezők száma – a legnagyobb mértékben az osztatlan jogász szakon – szintén emelkedett.
Az idei felvételi létszámok a tavalyi kiemelt érdeklődést is felülmúlták a Gazdaságtudományi Karon, amelynek képzéseire közel 60 százalékkal több, 800 hallgató nyert felvételt. A hagyományos képzési területnek számító szakok mellett nőtt a népszerűsége a tavalyi évben először meghirdetett sportszervező és közgazdasági adatelemző szakoknak. Újdonságként a kar idén először hirdette meg angol nyelven a gazdálkodási és menedzsment szakot, valamint a pénzügyi menedzsment egyéves mesterképzést.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar az állami férőhelyes kapacitását a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi szakokon maximálisan feltöltötte. Többszörös túljelentkezést tapasztaltak a szociális munka alapszakon, de soha nem látott számban jelentkeztek gyógypedagógia alapszakra is, amelyen idén szeptembertől 169 fő kezdheti meg a tanulmányait.
A bölcsészettudományi területen évek óta a legtöbben az anglisztika alapszakra jelentkeznek, amelyre idén 68 fő jutott be.
A pedagógus képzési terület újdonsága, hogy a rövid ciklusú tanári mesterképzésekben új szakként indult az informatikatanár (digitális kultúra tanára) tanári szak.
Idén angol nyelven meghirdetett képzések is indulnak a karon, ilyen például a kulturális antropológia angol nyelvű mesterképzés.

Az Egészségtudományi Karra 519 első évfolyamos jutott be a 2023/2024-es tanévben, kétszer annyian, mint tavaly. A legnagyobb érdeklődés a levelező formában induló diplomás ápoló képzés iránt mutatkozott, ahol 110 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. A nappali képzések között továbbra is a gyógytornász szak a legnépszerűbb, ide 101 hallgató nyert felvételt.
Idén nagyon sokan jelentkeztek a radiográfus képzésre, de megőrizte népszerűségét a védőnő és az egészségturizmus-szervező szak is. A sátoraljaújhelyi kihelyezett képzés keretében meghirdetett ápoló- és védőnőképzésre összesen 31 fő iratkozhat be.
Az Egészségtudományi Karon a mesterképzések között idén először indul a fizioterápia mesterképzési szak 21 fővel, míg a szakvédőnő és az egészségügyi szociális munka mesterképzések az előző évihez hasonló létszámmal indulhatnak.

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kara ugyancsak növelte a felvett hallgatók számát az előző évhez viszonyítva, jelentős részben a pedagógusképzésben.

Alap és osztatlan képzésre legtöbb felvett hallgató (állami ösztöndíjas)

1. ápolás és betegellátás (ápoló)
2. gyógypedagógia
3. ápolás és betegellátás (gyógytornász)
4. villamosmérnöki
5. jogász
6. gépészmérnöki
7. mérnökinformatikus
8. programtervező informatikus
9. gépészmérnöki
10. gyógypedagógia

Mesterképzésre legtöbb felvett hallgató (állami ösztöndíjas)

1. kriminológia
2. személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás
3. tanári (4 félév [egészségügyi tanár])
4. szakvédőnő
5. fizioterápia
6. gépészmérnöki
7. emberi erőforrás tanácsadó
8. ellátásilánc – menedzsment
9. vezetés és szervezés
10. hidrogeológus mérnöki

Forrás: Miskolci Egyetem