Skip to content

Plank ha a vérnyomását akarja csökkenteni

Plank ha a vérnyomását akarja csökkenteni

Ezt az edzésformát válassza, ha a vérnyomását akarja csökkenteni

A planking megdicsőülését hozta egy friss tanulmány.

Az izometrikus gyakorlatok a leghatékonyabbak a vérnyomás csökkentésében – a Canterbury Christ Church és a Leicester Egyetem kutatói jutottak erre a következtetésre, miután összehasonlították a különböző edzésformák vérnyomáscsökkentő hatását. Az izometrikus gyakorlatok hosszan kitartott, statikus pózok, amelyek mozgás nélkül dolgoztatják meg az izmokat. Ilyen például a planking vagy a falnál végzett guggolás. Ezek a tanulmány szerint majdnem kétszer hatékonyabbak azoknál, amelyeket az egészségügyi irányelvek meghatároznak.

A brit egészségügyi szolgálat weboldala például azt javasolja, hogy a felnőttek az étrendi és egyéb életmódbeli változtatások mellett legalább 150 percnyi közepes intenzitású aerob tevékenységet végezzenek hetente a vérnyomás csökkentése érdekében – ilyen például a kerékpározás vagy gyors séta.

A tanulmány 270 randomizált, kontrollált klinikai tesztet vizsgált 15 827 résztvevővel, akiknél az egyes mozgásformák – aerob, erőedzés, magas intenzitású intervallum edzés, izometrikus edzés – nyugalmi vérnyomásra gyakorolt hatását nézték. Bár mindegyik edzésforma csökkentette a vérnyomást, az izometrikus gyakorlatok voltak a leghatékonyabbak. Ezek során az izmok összehúzódnak, de a hosszuk nem változik. Ez a statikus összehúzódás összeszoríthatja azokat az ereket, amelyek vérrel látják el a dolgozó izmokat, ez csökkenti az izom vérellátását, ezáltal pedig az oxigénellátását az edzés során. Az izom ellazulása viszont nagy véráramlást idéz elő, valószínűleg ez volt a kiváltó oka annak, hogy javult a véráramlás szabályozása.

A szakértők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a planking nem feltétlenül az a gyakorlat, amit mindenki meg tud csinálni, esetleg még élvezni is tud, így fontos lenne megoldást találni arra, hogy ezek az izometrikus gyakorlatok minden magas vérnyomású ember számára elérhetőek legyenek.A vérnyomás csökkentése a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések, például a szélütés, a szívelégtelenség csökkenésével jár.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük