Skip to content

A bezárt vasútvonalnál dolgozóknak még nem szóltak, hogy augusztustól nem jár a vonat

A bezárt vasútvonalnál dolgozóknak még nem szóltak, hogy augusztustól nem jár a vonat

Több polgármester is a kormányhoz fordult, hogy maradjon meg a helyi vasútvonal.

Miután Balassagyarmat fideszes polgármestere levélben kérte Lázár Jánost, hogy ne szűnjön meg a város melletti vasútvonal, több más városvezető is arra kéri a kormányt, hogy ne zárják be a vasutat. A Népszava készített riportot több olyan településen, amelynek a vasútvonala az augusztus 1-jétől bezárásra ítéltek között van.

A Nagyatád-Somogyszob vonal kapcsán például volt, aki arról beszélt a lapnak: a helyi vasútállomás dolgozói már megkapták az augusztusi vezénylési tervet, és nekik még nem jelezték, hogy változás jönne elsejétől. Igaz, a teherforgalom megmarad ezen a vonalon, vagyis dolgozókra azért szükség lesz. (Sőt, még az Elvirán is úgy szerepel, hogy vonat fog haladni augusztustól.)

Ormai István, Nagyatád független polgármestere arról beszélt a lapnak: levelet írt Nagy Bálint közlekedési államtitkárnak, hogy ne állítsák le a személyforgalmat, vagy ha mégis, akkor a lehető leggyorsabban állítsák vissza.

Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere is arra kérte a kormányt, hogy visszakozzon. Mint a Népszavának elmondta, a városukba rengeteg kerékpáros turista érkezik, akik a vonatot helyettesítő buszt nem tudnák használni, ezért azt szeretné, hogy legalább késő tavasztól kora őszig járjanak vonatok.

Másoknak azonban nem a nyaralásukat színesíti, hanem éppenséggel a munkába, orvoshoz vagy iskolába járást tette könnyebbé a Tiszafüred-Karcag vasútvonal, amelynek mostantól búcsút kell mondaniuk.

– Lassan minden leépül. Sok itteni gyerek jár át a karcagi gimnáziumba, kényelmesen tudtak ülni, netán olykor tanulni is a vonaton, aki kórházba igyekezett, annak is jobb választás a tágas vagon, mint a zsúfolt autóbuszok. De úgy tűnik, ennek a kormánynak csak a stadionok a fontosak, az emberek nem – dohog egy hatvanas évei elején járó asszony, akiről kiderül, tanító az egyik helyi iskolában.

A padon mellette ülő budapesti férfi máskor autóval közlekedik, de most lerobbant a járgány és szerelőnél van, így ő félig-meddig kényszerből választotta a vasutat. Éppen Berekfürdőn újít fel egy panziót, amit jövőre már szeretne működtetni, így számára üzletileg sem jött jól, hogy leépítik ezt a szakaszt. Hiszen aki Debrecenből vagy Budapestről jött, és eljutott Tiszafüredig, innen kényelmesen mehetett tovább a gyógyvizéről méltán népszerű Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosig. Mégis – teszi hozzá – a helyieket sajnálja leginkább, nem pedig az elvesztett vendégeket, hiszen akinek a mindennapi munkába járást jelentette ez a vonat, annak most más megoldást kell keresnie. Akadt az állomáson olyan, aki szerint azért kell most bezárni vonalakat, mert kevés a mozdony, és kevés a dolgozó is, hogy a vonatokat működtesse. A MÁV-alkalmazottak leterheltségéről beszél az egyik kalauz is, kiderül: havonta legkevesebb 220 órát dolgoznak, de olyan is akadt már, hogy a túlórákkal együtt összejött a neki a 300 óra is. Eközben kollégái közül egyre többen mennek Ausztriába vagy Németországba dolgozni.

Ujvári Imre, a település fideszes polgármestere lapunknak a szárnyvonal bezárásáról annyit mond: a vasút működtetése nem érzelmi, hanem racionális kérdés. Lehetett rá számítani, hogy a MÁV megteszi ezt a lépést, miután az utóbbi években folyamatosan csökkent az utasszám, az elmúlt évben már alig néhány ezren használták. Az elmúlt négy évben az önkormányzat a vasúttársasággal közösen, közel 100 millió forintos beruházással felújította az állomást, nem kis részben azért, hogy a Tisza-tó kapujába – fővárosába – érkező vendégek megfelelő fogadóépülettel találkozzanak első benyomásként.

A kormánypárti polgármester szerint rengeteg kerékpáros turista érkezik hozzájuk vonaton, az ő kiszolgálásuk érdekében az üzemeltetőnek meg kellene fontolnia – s erre tesznek is majd javaslatot – hogy legalább késő tavasztól kora őszig járjanak szerelvények.

Ehhez akár a város is kész támogatást nyújtani, ha arról testületi döntés születik.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



16 Comments

  1. Névtelen
    2023.07.26. 10:08

    Nektek ez jár, erre fizettetek be, a lovaknak meg lówelness.

    3
    2
    • Névtelen
      2023.07.26. 14:28

      Neked meg a szaros pofád jár. Mert megérdemled! 🙂

      1
      3
  2. Névtelen
    2023.07.26. 10:09

    Közben a geci pénztárcája külföldön terjeszkedik.
    Aki azt mondja hogy ez és a között a hír között nincs összefüggés az egy barom.

    2
    2
    • Névtelen
      2023.07.26. 10:32

      ócska bolsi uszítás

      2
      4
      • Névtelen
        2023.07.26. 12:53

        uncsi fideszes terelési kísérlet

        1
        1
        • Névtelen
          2023.07.27. 21:43

          lesz@rlak

          2007-ben 14, 2009-ben 24 vonalat szüntettek meg, azaz összesen 28-at. Ezek közül 11-et 2010 után újraindítottak.

          Most tíz vonalat szüntetnek meg, ezek közül 3 olyat, amit a 2010-es kormányváltás után nyitottak újra.

          Megjegyzendő, hogy 2007-ben semmilyen világgazdasági válság, kedvezőtlen külső körülmény nem volt.

          • Névtelen
            2023.07.28. 09:55

            Miért, most van? Az elmúlt 100 év gazdaságilag legsikeresebb 10 évén vagyunk túl, legalábbis a Fidesz szerint…

  3. Névtelen
    2023.07.26. 10:09

    Mit is visítottak a fideszes idióták, amikor 2008-2009-ben bezárták a vonalakat? „…kegyelemdöfést jelentenek a vidéki embereknek…” ( https://merce.hu/2018/11/20… ) Hogy megöli a Gyurcsányi a vidéket!
    Akkor most mi is van? Közben rájöttek, hogy mégse?

    5
    1
    • Névtelen
      2023.07.26. 10:36

      Bezárom a szárnyvonalat
      eladod a bányát
      mehetsz haza multikám
      aztán újra nyitom a bányát
      magamnak

      Böszme megmondta már 1996-ban

      „Tíz év múlva a világot Magyarországon sem a politikusok fogják irányítani. A politikusok azért vannak, hogy az országban élők érdekeit olyan módon hangolják össze, hogy béke legyen. Kinek lesz akkor nagyobb az érdekérvényesítő képessége? Annak, aki alkalmazottként százezer forintot keres, vagy aki mögött egymilliárd forint van? Nyilván az utóbbinak. (…) Nagyon fontos a pénz! Nem hiszek azoknak, akik morálisan akarják megváltani a világot. Abból előbb-utóbb hazugság lesz, a hazugságból meg zsarnokság. Azokban hiszek, akik azt mondják, én ilyen vagyok, ezek az érdekeim, s ezért viselkedek így” – fejtegette 1996-ban a KÁPÉ című gazdasági hetilapnak. „

      1
      1
  4. Névtelen
    2023.07.26. 16:03

    Meglátszik, hogy genetikailag csak a vas elvitelére szakosodott fajból származik

  5. Névtelen
    2023.07.26. 17:57

    Nagy segítség ez a magyar családoknak.

  6. Névtelen
    2023.07.27. 18:11

    Milyen lehet olyan országban élni ahol nem basztatnak félóránként társadalmi csoportokat, szopatnak szét iparágakat, miközben akik ezt csinálják habosra keresi… bocsánat lopják magukat?

    • Névtelen
      2023.07.27. 21:45

      Mé’ az elvtársaid hagytak valamit?

      Még az étkezési utalványok kiadási jogát is eladtátok, cukorrépa!

  7. Névtelen
    2023.07.27. 19:56

    Ez mindenkinek jó, hiszen rezsicsökkentett áron vehetsz egy k**va nagy levegőt a vasútállomáson és megnyugodhatsz, hogy nem késted le a vonatod.
    Hiszen az meg sem érkezett és az állomás is zárva. Így megspórolod az ott el nem fogyasztott kávéd árát.

    • Névtelen
      2023.07.27. 21:46

      Ja,
      a vonat jött-ment nulla utassal

  8. Névtelen
    2023.07.27. 21:46

    a teherforgalom megmarad

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük