Skip to content

Vitézy szerint így lehetne megmenteni a bezárásra ítélt vasúti mellékvonalakat

Vitézy szerint így lehetne megmenteni a bezárásra ítélt vasúti mellékvonalakat

A korábbi közlekedési államtitkár finoman oda szólt Lázár Jánosnak is, aki szerint Budapesttel szemben épp most jött el a vidékfejlesztés ideje.

A MÁV Start képtelenné vált arra, hogy ellássa azt a közszolgáltatást, amelyet a magyar állam megrendelt tőle – így kommentálta Vitézy Dávid a Facebookon azt, hogy tíz, alacsony kihasználtságú vasúti mellékvonalat zár be augusztustól a kormány.

Ezt a megállapítását a korábbi közlekedési államtitkár arra alapozta, hogy a MÁV közleménye szerint a mellékvonalak bezárását nem az utasbiztonság, hanem a jármű- és személyzethiány indokolja.

 

Vitézy a posztjában egy cseh és egy francia példát is felhozva amellett érvel, hogy az államnak meg kellene versenyeztetnie magánvállalatok ajánlataival a MÁV-ot, és fokozatosan vissza kellene szorítania az állami vasútvállalat monopóliumát.

Mint írja:

  • Csehországban a Prága-Brno gyorsvonatok üzemeltetési jogát 2026-tól 15 évre a teljesen magánkézben lévő RegioJet nyerte meg, ugyanis 2330 forintos km-díjnak megfelelő összegért vállalta a vonatok üzemeltetését új vonatokkal, míg a Ceske Drahy cseh államvasút ugyanezt kilométerenként 2770 forintért tudta volna megoldani.
  • Franciaországban pedig 20-25 százalékkal csökkent a vasúti szolgáltatások ára, úgy, hogy közben a minőségük javult, amióta a francia régiók megrendelőként versenyeztetik a vasúti közszolgáltatásokat.

A közlekedésügyi szakértő szerint a bezárásra ítélt 10 magyar mellékvonal többségét meg lehetne menteni. Vitézy ráadásul finoman oda is szólt Lázár János épitési- és közlekedési miniszternek, aki előszeretettel hangoztatja: az a célja, hogy Magyarországon „ne minden út Budapestre vezessen, ne Budapest központú legyen a fejlesztés”.

Nem gondoltam volna, hogy a Budapest-környéki vasúti fejlesztések leállítása/felfüggesztése idején gyakran elhangzó szlogen, miszerint “most a vidék jön”, végül a korábbi szocialista kormányok állandó megszorítási kapkodása keretében bevezetett és 2010-ben a mai kormány megválasztásakor nagyrészt visszacsinált vasútvonal-bezárások formájában ölt majd testet

– olvasható Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.

Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk: a most leálló tíz vasúti mellékvonalból hármat éppen Orbán Viktor korábbi kormányai nyitottak újra:

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük