Ötmillió forintos bírsággal bünteti Kövér László Novák Elődöt, a Mi Hazánk képviselőjét a cigánybűnözés említése miatt, írja a Mi Hazánk közleménye. A párt hozzáteszi: „a szó használatának jogszerűségét már 2010-ben megállapította a Legfelsőbb Bíróság”. A Mi Hazánk közleménye szerint nem „a társadalmat sújtó probléma megoldása”, hanem a „struccpolitika” felé fordul ezzel a kormány.

„Az Országgyűlés 2023. május 22-i ülésnapján Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg”

– fogalmazott Kövér László. A Mi Hazánk a döntésbe a kormány és Mark Zuckerberg közti paktumot vizionál, arra panaszkodva, hogy „a Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve a cigánybűnözés elleni fellépésen át az LMBTQP-felvonulások betiltásáig.”

A Mi Hazánk panasza úgy szól, hogyha „a cigánybűnözés szót betiltják”, akkor ne legyen „politikusbűnözés meg fiatalkorú bűnözés” sem. Kövér László letiltotta a Mi Hazánk egyik vonatkozó törvényjavaslatát is.

A párt elméletéről szóló felszólalását Novák Előd fel is töltötte a Youtube-ra, ebben a felszólalásban hangzott el a „cigánybűnözés” szó is, amely miatt később megbüntették Novák Elődöt. De ebben beszél egyébként a képviselő olyasmikről is, minthogy „bárkire bármikor lesújthat a Facebook ítélőszéke”. A videóban egyébként

  • Novák arról beszél, hogyha a Facebook kitiltja a Mi Hazánkot, akkor az olyan, mintha „egy diszkótulajdonos kitiltaná a cigányokat a helyéről”;
  • mire Répássy Róbert államtitkár jelezte, kicsit zavaros neki, hogy a Mi Hazánk a romákhoz hasonlítja most magát;
  • majd jelzi, hogy a Facebook nem tartozik a kormány hatáskörébe;
  • A levezető elnök pedig megkéri Novákot, hogy kerülje a „cigánybűnözés” kifejezést a felszólalásokban.

A videó itt: