A Belügyminisztérium elrendelte a vörös kódot a hőség miatt

A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a vörös kód eljárásrend. Ez kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium szombaton.

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a vörös kódot.
Ez a speciális eljárásrend azt írja elő, hogy minden szociális intézmény nyissa meg a kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda. A múlt heti vörös kód jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, és végül nyolcszor volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására – írja az MTI.

A vörös kód emellett figyelmeztetés a társadalomnak is: a BM kér mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma még „csak” 34 fok lesz a csúcshőmérséklet, vasárnaptól keddig viszont mindennap 37-38 fokon tetőzhet a hőség. Éjszakára is velünk marad a meleg, vasárnap hajnalra az ország jelentős részén nem csökken a hőmérséklet 20 fok alá, de a Kisalföldön és Balatontól délre fekvő térségben 23 fok is lehet.

444.hu