23 ukrán civil haláláért volt felelős. Ólommérgezés. Futás közben

A dél-oroszországi Krasznodar városában kocogás közben lőttek le egy volt orosz tengeralattjáró-kapitányt, aki korábban mozgósítási tisztként dolgozott – írja a BBC. Több orosz médium is úgy véli, hogy a Strava fitneszalkalmazás profilján keresztül követhették a 42 éves Sztanyiszlav Rzsickijt. A gyilkossággal kapcsolatban egy férfit már le is tartóztattak.

A gyanúsított állítólag, Szerhij Denysenko az Ukrán Karate Szövetség korábbi vezetője, bár a felvételekről nem látszik egyértelműen, hogy tényleg ő-e a letartóztatott férfi.

A Nyomozó Bizottság által közzétett egyik videófelvételen jól látszik, ahogy Rzsickijt egy biciklis férfi követi futás közben. A volt tengerésztisztet az Olimp sportközpont melletti parkban lőtték hátba és mellkasba – írja a Kommerszant című orosz napilap.

 

Mivel a férfi rendszeresen járt erre a környékre futni, a gyilkos feltehetően a fitneszalkalmazáson keresztül követte őt.

 

A tiszt címe és személyes adatai szerepeltek az ukrán Myrotvorets weboldalon is, ahol Ukrajna ellenségeit listázzák. A férfi neve mellett most pirossal az olvasható „kiiktatva”.

 Rzsickij volt a parancsnok tavaly júliusban, amikor a tengeralattjáróról lőttek ki rakétát Vinnicja városára, és a támadásban akkor 23 civil ember, köztük három gyerek halt meg. Az oroszok később azzal a semmilyen módon nem alátámasztott állítással próbálták meg igazolni a merényletet, hogy a tengeralattjáróról indított rakétával az orosz légierő parancsnokai és nyugati fegyverbeszállítók közötti találkozót céloztak. Zelenszkij ukrán elnök akkor egyértelmű terrorizmusnak nevezte a történeteket, és a támadást elítélte az ENSZ főtitkára és az EU is.