Orbán Ráhel így lesz a legnagyobb földbirtokos a tokaji borvidéken

Forbes
Forbes

Szinergiák létrehozásával magyarázza Orbán Ráhel, hogy 94 hektárnyi földbirtokot vásárolt meg a tokaji borvidéken 600 millió forintért, ezzel ő lesz itt a legnagyobb földbirtokos a területen.

Orbán Ráhel két adásvételi szerződéssel összesen 94 hektárnyi földbirtok tulajdonjogát szerzi meg a tokaji borvidék területén, ezért mindösszesen 600 millió forintot kell fizetnie.

24.hu az egyik eladót és a vevőt, a miniszterelnök 2021 óta földművesként bejegyzett lányát is megkérdezte az ügyletről. Egyelőre nem tudni, hogy a helyben gazdálkodók közül kívánt-e élni bárki az elővásárlási jogával, vagyis létrejött-e az üzlet, de az adásvétel körülményeiből ez látszik valószínűnek.

A földek annak a Patrícius borgazdaságnak a szomszédságában vannak, amely már Tiborcz István érdekeltsége.

TÖBB EBBŐL

Nyaralni indulsz? Így drágultak az autópályadíjak a magyarok legnépszerűbb úti céljain
Borulások, rekordok, Michelin-kajálások – ilyen volt az idei Kékszalag

Elővásárlási jog, ellehetetlenítve

A miniszterelnök legidősebb lányát 2021-ben földművesként vette nyilvántartásba a Fejér megyei agrárkamara, ezáltal lett jogosult termőföld vásárlására, ám budapesti lakhelye miatt a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdák megelőzik őt az elővásárlási rangsorban a földtörvény alapján.

Az adásvételi szerződésekben viszont megnehezítették, hogy bárki belépjen a helyére, mivel szűk határidőt szabtak a vételár kifizetésére:

Orbán Ráhel azt vállalta, hogy a szerződés aláírását követő három banki napon belül átutalja a vételárat.

Aki elővásárlóként belépne az üzletbe, annak a vételi szándék bejelentését követően ugyanennyi ideje lenne erre. Vagyis akinek nem áll rendelkezésre lényegében azonnal a szükséges összeg, az nem rúghat labdába.

A 24.hu a miniszterelnök lányát a földvétel okáról kérdezte korábban. Orbán Ráhel válasza szerint

a BDPST Group – mely cégcsoport egyik vezető tisztségviselője Orbán Ráhel – a közelmúltban megvásárolta a Patrícius Borházat, mely akvizíció kapcsán szinergiák jöhetnek létre mind a szőlőtermelés, mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.