Skip to content

Üzent a lelőtt francia fiú rokona: Nem a gyerek nevében cselekszenek a lázongók

Üzent a lelőtt francia fiú rokona: Nem a gyerek nevében cselekszenek a lázongók

Nincs könnyű helyzetben Marcon, akinek néhány hónappal az újraválasztása után már a második zavargáshullámmal kell megküzdenie.

A rendőrök által lelőtt Nahel M. családtagjai attól tartanak, hogy a 17 éves fiú halála óta Franciaország-szerte tartó erőszakos megmozdulások elterelik a figyelmet a lényegről, vagyis az igazságszolgáltatásról.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a meggyilkolt algériai-marokkói származású tinédzser nagymamája a hétvégén nyilvánosan könyörgött azoknak, aki az utcákon törnek-zúznak, hogy „hagyják abba.”

BBC-nek most névtelenül nyilatkozott egy másik rokon is, aki hangsúlyozta, hogy nem Nahel M. nevében cseleksznek azok, akik gyűlölködnek, pusztítanak vagy lopnak. Szerinte a család nem erre vágyik, hanem arra, hogy a Nahelt meggyilkoló rendőrt elítéljék és börtönbe kerüljön.

A múlt hét kedd óta tartó erőszakhullám miatt nagyjából 45 ezer rendőrt vezényeltek ki Franciaország-szerte az utcákra, hogy véget vessenek a zavargásoknak. A letartóztatottak száma meghaladja a 2400-at, de az erőszak így sem akar alábbhagyni.

Szombat este a Párizstól délre található L’Hay-les-Roses nevű településen tüntetők egy gépkocsival betörték Vincent Jeanbrun polgármester házának kapuját, az autót a kertben hagyták, majd felgyújtották azzal a céllal, hogy a ház is tűzbe boruljon. A polgármester nem volt otthon, de a felesége és a gyereke igen, ők megsérültek menekülés közben.

Emmanuel Macron, akiről kiderült, hogy Nahel halálának másnapján, amikor már javában forrongott az ország, simán elment szórakozni egy Elton John koncertre, hétvégén a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi hivatalos látogatását.

A mostani krízis egyébként már a második, tömegeket megmozgató ügy, amivel a jelenleg második ciklusát töltő francia elnöknek meg kellene küzdenie a múlt tavaszi újraválasztása óta. A meggyilkolt fiú miatt kialakult helyzet politikailag tovább gyengíti Macront, akit a bal- és jobboldalról egyaránt támadnak most.

A baloldal azzal vádolja, hogy elhanyagolja a szegényeket és a marginalizáltakat. A jobboldal azt követeli, hogy keményebben lépjen fel az erőszak ellen, és országos rendkívüli állapotot rendeljen el. Macron ugyanakkor valószínűleg tart attól, hogy ha keményen lépne fel, akkor még inkább elszabadulna az erőszak az utcákon és romlana Franciaország nemzetközi megítélése is – írja a BBC.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük