Folytatódnak a zavargások Franciaországban, újabb ötszáz embert tartóztattak le. „A köztársaság lesz a győztes, nem a lázadók”

Ötödik napja tartanak a franciaországi zavargások a 17 éves Nahel S. (képünkön)meggyilkolása miatt. Szombatról vasárnapra virradóan közel ötszáz embert tartóztattak le a rendőrök országszerte.

Az algériai-marokkói származású, 17 éves Nahel S. kedden tovább akart hajtani egy rendőri ellenőrzés során, egy motoros rendőr ekkor közvetlen közelről lelőtte. A történtekről pénteken részletesen is írtunk. A meggyilkolt fiút szombat este temették el egy párizsi mecsetben, a rendőrség további zavargásoktól tart.

photo_camera Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

Gérald Darmanin belügyminiszter szerint szombatról vasárnapra „nyugodtabb éjszakájuk volt”, mert „csökkent az erőszak mértéke”, a zavargások alábbhagyni látszanak. Pénteken és szombaton is Marseille-ben voltak a legintenzívebbek a tiltakozások, a rendőrség könnygázt vetett be a többségében fiatal tüntetők ellen.

Darmanin szombat reggel is csendesebb éjszakáról számolt be. Akkor azt mondta, „a köztársaság lesz a győztes, nem a lázadók”.