Miskolc. A mai napon kerül megrendezésre a Szalamander

A mai napon kerül megrendezésre a Szalamander, amely a Miskolci Egyetem hagyományos valétálási ünnepsége. A szellemi kulturális örökség részévé nyilvánított „Selmeci diákhagyományok” talán leglátványosabb eleme, amelynek keretében a hallgatók fáklyás felvonulással, „Bursch-nótákat” énekelve búcsúznak a várostól és az Alma Matertől.

Ezek a hagyományok több mint kétszázéves múlttal rendelkeznek és Selmecbányához köthetőek. A ma megrendezésre kerülő vonulás a valétálás folyamatának utolsó lépése. Ezt megelőzi a szalagtűző-, valamint a gyűrű- és kupaavató Szakestély.  A valétálás kifejezés a latin eredetű „Valete!” szóból származik, amely „Éljetek boldogul!” jelentéssel bír. Ez egy útra bocsátó áldás az Alma Mater részéről. A valétálás része ez az esemény, amelynek során a végzősök bányászlámpákkal és fáklyákkal, énekelve vonulnak végig a belvárosban, elbúcsúzva az Alma Maternek helyt adó várostól.

A magyarországi ballagások és szalagavatók mind-mind a selmecbányai valétálásra vezethetők vissza.

A végzős hallgatók fáklyás vonulással búcsúznak az Egyetemtől és a várostól (Fotó: Juhász Ákos képgalériája)

2022 júniusától kezdve hagyományteremtő szándékkal a Miskolci Egyetem végzős évfolyamai minden Szalamanderen ünnepélyes keretek között elültetnek egy fát az egyetem területén. Ez a fa jelképezi a későbbi ALUMNI közösség összetartását, az egyetemhez való kötődését, és a Campus zöldüléséhez is hozzájárul. Az alumni szó jelentése latinul öregdiákok, tehát a végzett diákokra használják.

Várhatóan fél kilenckor veszi kezdetét a városi ballagási ünnepség a Polgármesteri Hivatal régi bejárata előtt. Ezt fanfár jelzi majd, a Városháza dísztermének teraszáról. Ennek keretében először a hallgatók egyenruhában, a karok kialakulási sorrendjében oszlopokban sorakoznak fel. Majd Prof. Dr. Horváth Zita rektor és Veres Pál polgármester is beszédet mondanak. Ezt követően nóták kíséretében elindulnak a valétálók a Városház térről a Széchenyi utcán és a Kazinczy úton keresztül a Petőfi térre.

A Földes Ferenc Gimnáziumnál sor kerül a 2015. évi Szalamanderen felavatott emléktábla koszorúzására. Az emléktábla, annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben ennek az intézménynek a falai között kezdte meg működését.

A Petőfi téren a diákok tisztségátadását követően a karok himnuszai, a „Gaudeamus igitur…” és a „Ballag már a vén diák” kezdetű nóták zárják a 2023. évi Szalamandert.