A nem mindennapi szabálysértési ügyet az orosházi rendőrség és a megyei rendőr-főkapitányság a jelek szerint kevéssé szeretné lefolytatni. A civil aktivista áll a vizsgálat elé.

„Az Orosházi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Szabálysértési Előkészítési Csoportja szabálysértési előkészítő eljárást rendelt el Sárközi Zoltán eljárás alá vont személlyel szemben, mivel a 2023. május 31-én tartott képviselő-testületi ülésen olyan kihívóan közösségellenesen viselkedett azzal, hogy a képviselő-testület felé emelt hangon kérdést intézett, melyet három alkalommal a rendre utasítást követően megismételt, amely alkalmas volt arra, hogy a jelen lévő képviselőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen.” Mindez abban a rendőrségi határozatban olvasható, amelyet az orosházi kapitányság küldött a megyei rendőr-főkapitányságnak. Az orosházi rendőrök azt is írták: „a törvényben fennálló kizáró okok miatt és az elfogult eljárás látszanának elkerülése érdekében más eljáró hatóságot” kérnek kijelölni az ügy lefolytatására.

Ez azt jelenti, hogy az Orosházi Rendőrkapitányság javaslata az volt, hogy felettes szerve másik kapitányságot jelöljön ki a politikailag kényes szabálysértési eljárás végigvitelére. Ám a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság válaszában az áll: „A kizárási indítványban hivatkozott kizárási ok nem alapozza meg a kizárás szükségességét.” Ezzel visszautalta az ügyet oda, ahonnan érkezett. Így az Orosházi Rendőrkapitányságnak kell azt az eljárást lefolytatni, amelytől minden áron igyekezett volna szabadulni.

A Narancs.hu május utolsó napján számolt be arról, hogy az orosházi testületi ülésen a fideszes városvezetés propagandamédiájának számító OrosCafe Kft. múlt évről szóló szakmai és pénzügyi beszámolója, valamint idei üzleti terv is a napirendek között szerepelt. Ennek kapcsán a közpénzből működő  önkormányzati médiumok nem éppen elfogulatlan működését tette szóvá az ellenzék. A kissé elnyúló vita végén Bodóczi András (Közösen Orosházáért) azt javasolta, legyen élő közvetítés a testületi ülésekről. A 26 ezer lakosú Békés megyei iparvárosban már hosszabb ideje nincs sem élő, sem felvételről sugárzott közvetítés az ülésekről, holott a helyi tévé jelen van, felveszi azt. A nyilvánosság ilyesfajta kirekesztésének magyarázatára sem korábban, sem ekkor nem szolgált indokkal a fideszes többség. Ezúttal is egyszerűen leszavazta a javaslatot. Ekkor szólalt meg az érdeklődőként az ülésre érkező Sárközi Zoltán helyi aktivista, aki a Biztonságos Orosházáért Facebook-csoport adminisztrátora. Csupán annyit kérdezett hangosan: Miért?https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/kihivoan-kozossegellenesnek-es-felelemkeltonek-tartja-a-rendorseg-a-testuleti-ulesen-kerdeset-ismetlo-aktivistat-259798