Kerékpárral a Kopasz-hegy környékén!

Az „Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése Tokaj-Hegyalján – Tokaj kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme” című projektnek köszönhetően biztonságosabbá vált a Tokaji-hegy lábánál fekvő települések kerékpáros elérése. A projekt jövőbeli célja, hogy a Tokaji-(Kopasz)-hegy kerékpárral is biztonságosan körbejárható legyen Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Rakamaz települések érintésével. A jelenlegi készültségi fok Tokaj-Tarcal-Bodrogkeresztúr települések kerékpáros elérését teszik lehetővé.

A teljes kör mindösszesen mintegy 19 kilométer hosszú lesz, a mostani fejlesztésekkel 6,7 kilométeren épültek új útvonalak, így jelenleg közel 13 kilométeres szakaszokat tehetünk meg a Kopasz-hegy körül. Az útszakaszok mentén két vadonatúj kerékpáros pihenőhely is megtalálható, melyből az egyik a Tisza-parti kisvárosban, Rakamazon, a másik pedig Bodrogkeresztúron, a Lebuj Fogadó mellett kapott helyet. Előbbi a Teknősház közvetlen közelében került kialakításra, hogy akár innen indítva a túrát szedhessék össze erejüket a felfedezők.

Kerékpárral a Kopasz-hegy környékén!-2

A kerékpárutak a természet szerelmesei és a sportkedvelők számára egyaránt izgalmas kikapcsolódási lehetőséget tartogatnak. Az idelátogatók a Tokaj-Hegyaljai Történelmi Borvidék különleges tájait fedezhetik fel, egyedülálló Tokaji borokat kóstolhatnak meg és mindezek mellett megismerkedhetnek a helyi kultúrával is. A kerékpáros felfedezésre a tavaszi és a nyári hónapok a legalkalmasabbak, amikor a táj a leggyönyörűbb arcát mutatja.

Nincs miért tovább várni, indulj útnak már a hétvégén!

Kerékpárral a Kopasz-hegy környékén!-1

Mutatjuk, hogy hol és milyen újdonságok várnak

Rakamaz és Bodrogkeresztúr új kerékpáros pihenőhelyein kerékpár-támaszok és a gyermekkerékpárok méretéhez igazodó kerékpártárolók is készültek. Tokaj belterületén is korszerű, széles kerékpárút létesült, valamint Tarcal és Bodrogkeresztúr között is megvalósul a kerékpáros összeköttetés. A kirándulók számára információs táblarendszer segíti a tájékozódást.

A tokaji szakasz a Fesztiválkatlantól a Tisza-hídig az új, modern, 3-4,5 méter széles új kerékpárúton vezet, amely a Bodrogot követve a Kenubázis mellett is elhalad. Ez remek lehetőséget kínál arra, hogy az idelátogató a szárazföldi és a vízi sportokat vegyítse, ezzel egészen tartalmassá téve a kirándulást. A város központjától Tarcal irányába pedig a régi kerékpárúton folytatódik az út.

A községhez érve a 38-as számú főúttal párhuzamos mellékutcán érdemes tovább tekerni. A község belterületén az Áldó Krisztus szobor parkolójának környezetében egy napelemes energiaforrású elektromos kerékpár töltőállomással találkozhatnak az ideérkezők. Ezen az állomáson járva pedig semmiképp sem érdemes kihagyni a természeti kincseket, úgy, mint a Kopasz-hegy, Tarcali bányató és Áldó Krisztus szobor. A következő szakasz Tarcaltól Bodrogkeresztúr felé vezet a 3616. jelű úton 3,5 méter szélességben a Lebuj Fogadó melletti kerékpáros pihenőhelyig.