Az amerikaiak tudták, hogy Prigozsin készül valamire

 

Az amerikai hírszerző ügynökségekhez eljutottak olyan információk, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy a Wagner-vezér Prigozsin fellépést tervez az orosz katonai vezetéssel szemben akár már június közepén – számolt be az amerikai sajtóértesülésekről a The Guardian.

A Washington Post meg nem nevezett amerikai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elmúlt két hétben jelentős kétségek merültek fel arra nézve, mi történik Putyin hatalmával és az ország nukleálris azrenáljával.

A lap szerint egészen péntekig nem volt világos, hogy Prigozsin mit és mikorra tervez, ez csak akkor vált nyilvánvalóvá, amikor megjelentek az első bejegyzései arról, hogy orosz rakétacsapás érte a Wagner-csapatokat.

A New York Times szerint magas rangú amerikai biztonsági hivatalnokok már szerdán értesültek olyan jelekről, hogy Prigozsin valamilyen akcióra készül, és még aznap tájékoztatták is erről Joe Biden kormányának védelmi illetékeseit. Csütörtökön pedig a kongresszus néhány vezető tisztségviselőjét is beavatták.

 

Putyin hálás Lukasenkának

 

Szombat este jelentette be Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, hogy tárgyalt Prigozsinnal, akivel sikerült megállapodnia a Wagner visszavonulásáról.

A bejelentést később a Kreml is megerősítette, jelezve, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal, s a lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre.

Dmitrij Peszkov szóvivő azt is közölte: Lukasenka maga ajánlkozott, hogy – Putyin elnök jóváhagyásával – közvetít a moszkvai vezetés és Prigozsin között, akit nagyjából húsz éve személyesen ismer.

Lukasenka és Putyin június elején Szocsiban
© AFP / Sputnik / Gavriil Grigorov

Vlagyimir Putyin hálás Lukasenka elnöknek a közvetítő szerepéért, amelynek köszönhetően újabb veszteségek nélkül sikerült megoldást találni – emelte ki Peszkov, megjegyezve, hogy a két államfő szombat este „nagyon hosszú és igazán szívélyes” telefonbeszélgetést folytatott egymással.

 

Mit hoz Putyinnak a Prigozsin-féle akció?

 

Az egyik legismertebb Oroszország-szakértő szerint meglepő, hogy épp Prigozsin lázadt fel, hiszen ő a rezsim kreatúrája.

 

Így ünnepelték a kivonuló wagnereseket

 

Nem csak Prigozsint, a kivonuló Wagner-katonákat is ünnepelték Rosztov-na-Donuban. Az egyik fegyveres a levegőbe is lőtt.