Jordán Adél: Hamarosan az ALDI, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a PENNY, a Reál, a SPAR és a Tesco is fog kapni tőlünk egy-egy adag szemetet

Elképedtem annak a hatalmas szemétkupacnak a láttán, ami a Greenpeace-szel szervezett bevásárlás után borította be az asztalt. Több volt a szemét, mint maga az étel. Miután kicsomagoltuk a beszerzett zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb finomságokat, kiürült műanyag zacskók, fóliák, dobozok, PET-palackok hevertek szanaszét – olyan hulladékok, amelyeket egy használat után eldobunk, mert nem tudunk velük mit kezdeni.

 

Egy videót is forgattunk erről, ráirányítva a figyelmet arra, hogy az élelmiszerüzletek döbbenetes mennyiségű műanyaghulladékot kényszerítenek a vásárlókra.

vlcsnap-2023-06-09-12h23m30s989_yt

Találtunk olyan padlizsánt, ami darabonként volt zacskóba csomagolva, néhány szál petrezselymet bedobozolva, répát és gyömbért lefóliázva habtálcán, egyetlen islert fóliával borított műanyag tálcán, és még sok egyéb olyan terméket, melyeket teljesen feleslegesen csomagoltak be. Te is sokszor szembesültél már ezzel az élelmiszerboltokban járva?

 

Szinte lehetetlen elkerülni azt, hogy a bevásárlásból úgy térjünk haza, hogy magunkkal cipelünk egy adag hulladékot is, aminek egy részét eleve nem lehet újrahasznosítani. Az 1970-es évek óta legyártott műanyagoknak több mint 90%-a nem hasznosult újra – az újrahasznosítás nem jelent valódi megoldást a műanyagválságra.

 

A videóban szereplő ételeket mind elfogyasztottuk, a csomagolási hulladékot pedig a Greenpeace visszajuttatja azokhoz az üzletláncokhoz, ahonnan származnak. Hamarosan az ALDI, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a PENNY, a Reál, a SPAR és a Tesco is fog kapni tőlünk egy-egy adag szemetet.

 

A Greenpeace-szel közösen azt szeretnénk elérni, hogy a hazai élelmiszer-üzletláncok 2027-ig csökkentsék felére az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat és jelentősen bővítsék az újratölthető italcsomagolások arányát. Ha te is egyetértesz ezzel a céllal, akkor írd alá az erről szóló petíciót a greenpeace.hu/szupermarketek címen.

 

Kérlek, segíts terjeszteni ezt a videót, oszd meg barátaiddal és ismerőseiddel.