Amerika azt akarja, hogy Európa tőle vegyen fegyvereket – az EU-nak más elképzelései vannak

Az USA minden egyes NATO-csúcstalálkozón ugyanazt az üzenetet közvetíti Európa felé: költsenek minél többet a védelemre. Ebből pedig egyértelműen következik az amerikaiak számára, hogy azt a plusz pénzt amerikai fegyverekre költsék – írja a Politico.

Az európai vezetők viszont nem az amerikai fegyvereket látják a legjobb alternatívának, hanem sokkal inkább saját iparukat fejlesztenék.

„Egy valódi európai védelmi technológiai és ipari bázist kell kialakítanunk minden érdekelt országban, és európai szinten teljesen szuverén felszereléseket kell telepítenünk” – mondta Emmanuel Macron francia elnök a múlt hónapban a pozsonyi GLOBSEC konferencián.

Az évtizedek óta tartó washingtoni nyomás azonban meghozta a gyümölcsét.

Az EU nyolc éve folyamatosan növeli a hadászatra fordított kiadásait.

2022-ben 13 százalékkal, 345 milliárd dollárra emelkedtek az ilyen jelelgű költségek, ami majdnem egyharmaddal magasabb, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ennek legfőbb oka Oroszország ukrajnai teljes körű inváziójára.

Már csak az a kérdés, hogy mire fogja Európa elkölteni ezt a sok pénzt.

Az USA azon igyekszik, hogy az európai országok – amelyek most védelmi kiadásaik mintegy felét amerikai felszerelésekre költik – ne kezdjenek el több pénzt költeni otthon. Néhány európai vezető viszont pont ennek ellenkezőjét szeretné. Ugyanakkor kétséges, hogy a kontinens védelmi ipara lehetővé teszi-e Európa számára az önellátást.