Skip to content

Magyarországon is jöhet végre az egynapos autópálya-matrica

Magyarországon is jöhet végre az egynapos autópálya-matrica

Amennyiben követjük az uniós előírást, akkor a személyautókra és a teherjárművekre is lehetne majd vásárolni.

Egy uniós rendelet miatt 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítania kell napi, heti, havi és éves matricákat mind a személyautók, mind a nehézgépkocsik számára – írja a Totalcar. Csehország például be is jelentette, hogy bevezetik, és az egynapos matrica ára 200 korona (3300 forint lesz.)

Hogy nálunk pontosan mennyi lesz ezek ára, azt a rendelet határozza meg, mondván: „a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát.”

Totalcar az idei éves 49 190 forint alapján úgy számolt, a napi matrica 4427 forint lehet, a heti 5410 forint, míg tíznapos engedély 5902 forintba kerülhet. A havi úthasználat 9346 forint lehet maximálisan, a kéthavi matrica ára 14 757 forint lehet.

A napi matricát egyébiránt a nehézgépjárművek számára is elérhetővé kell tenni.

Az Európai Unió szabályozása minden tagállam számára kötelező érvényű, a hvg.hu is rákérdezett a változásra a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nél, akik úgy reagálták az egynapos matrica bevezetése kapcsán, hogy a társaságuk nem illetékes. Az ügyben az építési és közlekedési minisztériumot is megkerestük, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. névtelen
    2023.06.15. 22:38

    Persze magyar módra!
    A havi 8 eFt körül van, az egy napos meg 4,5 Ft körül lesz!
    Na libernyákok lehet újjongani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük