A régi, de még jól működő ipari gépeket hogyan lehet fenntarthatóvá tenni – mutatott rá Heszegi-Bogár Mariann

Az ipari működés környezeti terhelésével kapcsolatban Heszegi-Bogár Mariannal, a Bosch Rexroth Kft. vevői kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetőjével beszélgettünk, aki egyben a cég egyik fenntarthatósági nagykövete, úgynevezett Mover, ahogy a Bosch Rexrothnál hívják.

„A Mover programunk és brandünk tavaly jött létre, amikor a német központban kiválasztottak öt kollégát erre a pozícióra” – magyarázta Heszegi-Bogár Mariann. „A program mögötti ötlet az volt, hogy több olyan témánk van – például a fenntarthatóság, a digitalizáció, az Ipar 4.0 – amelyekben szilárdan hiszünk, és amelyekkel kapcsolatban inspirálni szeretnénk a körülöttünk lévő ökoszisztéma tagjait, illetve egyfajta párbeszédet, eszmecserét kezdeményezni ezekben a – véleményünk szerint – mindannyiunk életére hatással bíró ügyekben. A Moverek olyan szakemberek, akik már jó ideje dolgoznak a cégnél, így képesek a személyes véleményüket, illetve a szaktudásukat is hozzátenni a számunkra fontos üzenetekhez. Mindenkinek megvan a saját tudása, pozíciója és érdeklődése szerinti fókusztémája, amiről beszél, így például a fenntarthatóság, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia vagy épp a robotika. Az idei évtől lokálisan is elindult a program: Magyarországon is vannak már Moverek, közülük én vagyok az egyik, a dedikált témám a fenntarthatóság, illetve az emberek és a (vállalati) kultúra.”

Heszegi-Bogár Mariann
© Bosch Rexroth Kft.

A szakember szerint a cégnél látják, hogy a fenntarthatóság kapcsán nincs vesztegetni való ideje az emberiségnek. A Bosch fenntarthatósági stratégiája minden kiemelt területen konkrét célokon alapul. A cégcsoport hosszú évek óta azon dolgozik, hogy ezeket a célokat elérje, és az első fontos mérföldkövet 2020-ban már teljesítette is.

„A Bosch Rexrothnál azt szoktuk mondani, azért hozzuk mozgásba az iparágakat, hogy a bolygónkat jobb hellyé tegyük. A mozgatás a lételemünk, az összes technológiánk ehhez kapcsolódik” – mutatott rá Heszegi-Bogár Mariann. „2020-ban sikerült elérnünk, hogy a cég több mint 400 telephelye karbonsemlegessé váljon, 2030-ig pedig van egy további célunk: a teljes ellátási láncunk szén-dioxid-emisszióját szeretnénk 15 százalékkal csökkenteni. Ez ma már a vállalat egyéb céljai közé is szervesen beépül.”

A Rexroth Movere megemlítette a Boston Consulting egy korábbi kutatását, amely szerint 2050-ig globálisan 30 gigatonnával kellene csökkenteni az ipari CO2-kibocsátást, hogy a párizsi klímamegállapodás követelményeit teljesíteni lehessen. Ez nagy felelősséget ró az ipar szereplőire, mind az új fenntarthatóbb és hatékonyabb gyártástechnológiák fejlesztése, mind pedig azok alkalmazása terén.

„Mi úgy látjuk, hogy a szükséges technológia nagy része már most is elérhető – persze közben folyamatosan érkeznek az újabb és újabb innovációk is – ezért a kérdés az, hogy ezeket felhasználjuk-e. Ezt alátámasztja az is, hogy számítások szerint a már most rendelkezésre álló technológiák alkalmazásával 13 gigatonnával csökkenthető lenne a globális CO2 kibocsátás” – tette hozzá Heszegi-Bogár Mariann. „Erre utal az új szlogenünk is: „You Decide”, azaz „Te döntesz”. Te döntesz, hogy teszel-e a környezetünkért, a bolygónkért, a jövőnkért és az unokáink jövőjéért, illetve használod-e a rendelkezésre álló technológiát, megoldásokat. Ez a probléma és döntés persze nem csak az iparban, hanem a hétköznapjainkban is kulcsfontosságú. Robert Swan sarkkutató, környezetvédelmi aktivista és író mondta: „A bolygónkra leselkedő legnagyobb veszély az a hit, hogy majd valaki más megmenti”. Ne essünk ebbe a hibába. Én magam egyébként úgy gondolom, hogy komoly nehezítő tényező a fenntarthatóság témáját megfogni és nehéz meglátni, mit tehetek én, mint individuum vagy mint egy cég a sok közül, és vajon annak van-e releváns hatása, amit teszek vagy tennék. Ezért nem véletlen, hogy sokan másra hárítják a felelősséget, azokra, akiknek nagyobb az ereje, hatalma. De mi van, ha mindannyian ezt gondoljuk? Akkor nagy a gond. Itt tartunk most. Egy interjúban hallottam, hogy nem egy maroknyi emberre van szükség, aki teljesen hulladékmentesen él, hanem több millióra, akik bár tökéletlenül csinálják, de törekednek a fenntartható létezésre. Úgy vélem, hogy az ipari fenntarthatóságnak is ez a kulcsa: mindenkinek meg kell hoznia ezt a döntést, meg kell tennie a szükséges lépéseket, el kell kezdenie használni ezeket a technológiákat. Ráadásul az esetek zömében ezek a megoldások a környezeti terhelés csökkentésén túl további előnyöket is hoznak: csökkenő energiafogyasztás, kevesebb tervezetlen állásidő, a beszállítói láncok költségeinek minimalizálása és még sorolhatnánk.”

„Gyakori kérdés, ami felmerül a digitalizációval és a fenntarthatósággal kapcsolatban, hogy a régi, de még jól működő ipari gépeket hogyan lehet fenntarthatóvá tenni” – mutatott rá Heszegi-Bogár Mariann. „Erre már több megoldás létezik nálunk is, és trendként is megfigyelhető, hogy az ipari beszállítóknál egyre jobban elválik a hardver a szoftvertől. Ezzel olyan megoldások is a piacra kerülnek, amelyek a meglévő berendezéseket hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetik. Ilyen például a mi hidraulikus megoldásunk, a H4U (Hydraulics for You) szoftverplatform, amely független a hardveres környezettől. Szervóhajtási megoldásainkban is megjelent a smart energy mode, amelynek célja az energiafelhasználás optimalizálása. Tipikus első lépésnek tekinthető megoldás továbbá a Connectivity Kit elnevezésű adatgyűjtő és kommunikációs szettünk, amellyel egy már meglévő berendezésünk okosítható fel oly módon, hogy bizonyos működési paramétereit figyelni tudjuk, amivel szintén hatékonyabbá tudjuk tenni a gyártásunkat. Fontos viszont, hogy nem csak a szoftverekkel és az utólagos frissítésekkel kell megoldást találni a fenntarthatósági kérdésekre, hanem az új funkciók és új termékek tervezése során is. A Bosch Rexrothnál ez elsődleges szempontként szerepel a fejlesztéseink során.

Vezető autóipari szereplőként a Bosch régóta foglalkozik mobilitási megoldások és alternatív meghajtások kutatásával és fejlesztésével. Az egyik legfrissebb innováció ezen a területen a Bosch Rexroth mérnökeinek köszönhető, amelyet a Hannover Messe során mutattak be, és az elektromos autózás területén jelenthet megoldást egy létező problémára. Ez az akkumulátorok újrahasznosítása. A Bosch Rexroth új technológiája jelentősen felgyorsítja a folyamatot, emellett pedig energiát is megtakarít. Egy akkumulátor szétszerelését megelőzően, annak kisütése akár 24 órát is igénybe vehet, ezt azonban a bemutatott egyedülálló technológia 15 percre tudja csökkenteni. A benne lévő ctrlX AUTOMATION rendszerelemek pedig a kisütés során az egyébként nem felhasznált energiát képesek összegyűjteni, és visszatáplálni a hálózatba.

„Az ipari fenntarthatóság szempontjából legalább ilyen fontos a nagy hidraulikus rendszerek energiafogyasztásának és emissziójának optimalizálása is” – mutatott rá Heszegi-Bogár Mariann. „Ezeknek a rendszereknek általában óriási az energiaigénye, ezért mi már bő 10 éve dolgozunk olyan megoldásokon, amelyekkel optimalizálni lehet a robusztus hidraulikus rendszereket, legyen szó az energiafogyasztás csökkentéséről, a nyomásveszteség minimalizásáról vagy a hőveszteség mérsékléséről.”

A hidraulikus rendszereknél a betöltött olaj mennyiségének csökkentése is fontos szempont, a hagyományos berendezések rengeteg olajat használnak fel, ezt ma már áramlástani szimulációkkal lehet csökkenteni.

„Emellett vannak olyan integrált megoldásaink is, amelyek tovább tudják csökkenteni a hidraulikus egységek méretét és a tartály térfogatát” – tette hozzá a Bosch Rexroth Movere. „A hamarosan megnyíló CU.BE innovációs élményközpontunkban is lesz egy ilyen, CytroBox nevű tápegység, amely nagyjából egy hűtőszekrény méretével egyezik meg, viszont képes egy fél szobányi hagyományos tápegységet kiváltani, ráadásul mindehhez kevesebb energiát és hidraulikaolajat használ fel, és még a fenntartási költségeket is jelentősen lehet csökkenteni a segítségével. Mindemellett számos más megoldással is találkozhatnak majd itt az érdeklődők, amivel hatékonyabb és fenntarthatóbb ipart és ezzel jövőt tudunk építeni közösen. Csak annyi kell hozzá, hogy meghozzuk a döntést.”

A tartalom a Bosch Rexroth Kft. megbízásból, a HVG BrandLab produkciójában készült.